Gebakken dumplings met gehakt en kool

6 personen
60 minuten
Gebakken Japanse dumplings

Ingrediënten:

VULLING

    • 250 g Iers rundergehakt
    • 100 g Chinese kool, in reepjes gesneden (probeer de bovenkant van de bladeren te gebruiken)
    • ½ tl zout
    • 2 tl versgeraspte gember
    • 2-3 knoflooktenen, heel fijngehakt
    • 1 el fijngesneden bosui (alleen het groene gedeelte)
    • 2 tl rode/zwarte miso (Japanse sojabonenpasta)
    • 1 tl geroosterde sesamolie
    • 1 tl geplette gedroogde rode chilipepers
    • ¼ tl suiker
    • 40 dumplingvellen
    • 1 el geroosterde sesamolie

DIPSAUS

  • 6 el Japanse sojasaus
  • 3 el rijstazijn
  • Flinke scheut chili olie of sesamolie (optioneel)

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

For English recipes go to Bord Bia.ie

Ingrediënten:

VULLING

    • 250 g Iers rundergehakt
    • 100 g Chinese kool, in reepjes gesneden (probeer de bovenkant van de bladeren te gebruiken)
    • ½ tl zout
    • 2 tl versgeraspte gember
    • 2-3 knoflooktenen, heel fijngehakt
    • 1 el fijngesneden bosui (alleen het groene gedeelte)
    • 2 tl rode/zwarte miso (Japanse sojabonenpasta)
    • 1 tl geroosterde sesamolie
    • 1 tl geplette gedroogde rode chilipepers
    • ¼ tl suiker
    • 40 dumplingvellen
    • 1 el geroosterde sesamolie

DIPSAUS

  • 6 el Japanse sojasaus
  • 3 el rijstazijn
  • Flinke scheut chili olie of sesamolie (optioneel)

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

For English recipes go to Bord Bia.ie

Bereidingswijze:

  1. Om de vulling te maken, meng je de reepjes kool met zout in een grote kom en laat je dit 10 minuten staan. Gebruik allebei je handen om het overtollige water uit de kool te knijpen, dit voorkomt dat de dumplings papperig worden. Doe de kool weer in een grote kom. Voeg het vlees, de gember, knoflook, bosui, miso, sesamolie, geplette gedroogde rode chilipepers en suiker toe. Meng alles met je handen tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.
  2. Maak met je handen een bal van het mengsel, houd het in de lucht en gooi het terug in de kom. Herhaal dit een aantal keer om het vlees mals te krijgen en om het mengsel aan elkaar te laten plakken.
  3. Zet een klein kommetje koud water klaar. Leg een dumplingvel op een droog werk oppervlak en schep een grote theelepel van het vleesmengsel in het midden van het vel. Maak met een natte vinger de rand van de helft van het ronde vel nat. Vouw het vel over de vulling om het dicht te maken en druk het vel in het midden aan om de randjes aan elkaar te plakken. Houd de gevulde halve cirkel in je linkerhand en druk het geheel als een half maantje met plooien dicht. Zet de gevulde dumpling weg met de geplooide kant naar boven. Herhaal dit om in totaal 40 dumplings te maken.
  4. Om de dumplings te bakken, verwarm je een theelepel sesamolie in een grote hapjespan met een goed afsluitbare deksel boven een middelhoog vuur. Doe zoveel mogelijk dumplings, met de geplooide kant naar boven, voorzichtig in de pan, zonder dat ze elkaar raken. Bak de dumplings 3 minuten, of tot de onderkanten mooi bruin gekleurd zijn.
  5. Zodra de onderkanten mooi bruin gekleurd zijn, schenk je voorzichtig 50 ml water in de pan. Als het gespetter en gesis afgelopen zijn, sprenkel je een halve theelepel sesamolie rond de zijkanten van de braadpan. Sluit de pan af met het deksel en zet snel het vuur lager om het vocht licht te laten pruttelen.
  6. Check de dumplings na 2 minuten. Zodra de vellen licht doorschijnend zijn en het vlees stevig aanvoelt als de dumplings licht aangedrukt worden met een lepel, haal je het deksel van de pan en zet het vuur wat hoger. Bak ze nog ongeveer 2 minuten tot al het water verdampt is en alleen de olie nog overblijft. Zodra je een sissend geluid hoort, schud je de braadpan. De dumplings moeten nu heen en weer schuiven. Als ze nog aan de bodem van de pan blijven plakken, haal de pan dan van het vuur en doe het deksel er nog even op. Haal de dumplings met een brede, buigbare spatel uit de pan. Als je het leuker vindt om de gebakken kanten aan de bovenzijde te hebben, draai ze dan om. Houd ze warm en bak de overgebleven dumplings op dezelfde manier.
  7. Terwijl de dumplings gebakken worden, maak dan de dipsaus door de sojasaus en de rijstazijn (en als je het gebruikt ook de chili- en sesamolie) in een kleine kom te mengen. Giet de saus in kommetjes en zet ze op verwarmde borden. Leg ook de gebakken dumplings op de verwarmde borden en serveer.

Bereidingswijze:

  1. Om de vulling te maken, meng je de reepjes kool met zout in een grote kom en laat je dit 10 minuten staan. Gebruik allebei je handen om het overtollige water uit de kool te knijpen, dit voorkomt dat de dumplings papperig worden. Doe de kool weer in een grote kom. Voeg het vlees, de gember, knoflook, bosui, miso, sesamolie, geplette gedroogde rode chilipepers en suiker toe. Meng alles met je handen tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.
  2. Maak met je handen een bal van het mengsel, houd het in de lucht en gooi het terug in de kom. Herhaal dit een aantal keer om het vlees mals te krijgen en om het mengsel aan elkaar te laten plakken.
  3. Zet een klein kommetje koud water klaar. Leg een dumplingvel op een droog werk oppervlak en schep een grote theelepel van het vleesmengsel in het midden van het vel. Maak met een natte vinger de rand van de helft van het ronde vel nat. Vouw het vel over de vulling om het dicht te maken en druk het vel in het midden aan om de randjes aan elkaar te plakken. Houd de gevulde halve cirkel in je linkerhand en druk het geheel als een half maantje met plooien dicht. Zet de gevulde dumpling weg met de geplooide kant naar boven. Herhaal dit om in totaal 40 dumplings te maken.
  4. Om de dumplings te bakken, verwarm je een theelepel sesamolie in een grote hapjespan met een goed afsluitbare deksel boven een middelhoog vuur. Doe zoveel mogelijk dumplings, met de geplooide kant naar boven, voorzichtig in de pan, zonder dat ze elkaar raken. Bak de dumplings 3 minuten, of tot de onderkanten mooi bruin gekleurd zijn.
  5. Zodra de onderkanten mooi bruin gekleurd zijn, schenk je voorzichtig 50 ml water in de pan. Als het gespetter en gesis afgelopen zijn, sprenkel je een halve theelepel sesamolie rond de zijkanten van de braadpan. Sluit de pan af met het deksel en zet snel het vuur lager om het vocht licht te laten pruttelen.
  6. Check de dumplings na 2 minuten. Zodra de vellen licht doorschijnend zijn en het vlees stevig aanvoelt als de dumplings licht aangedrukt worden met een lepel, haal je het deksel van de pan en zet het vuur wat hoger. Bak ze nog ongeveer 2 minuten tot al het water verdampt is en alleen de olie nog overblijft. Zodra je een sissend geluid hoort, schud je de braadpan. De dumplings moeten nu heen en weer schuiven. Als ze nog aan de bodem van de pan blijven plakken, haal de pan dan van het vuur en doe het deksel er nog even op. Haal de dumplings met een brede, buigbare spatel uit de pan. Als je het leuker vindt om de gebakken kanten aan de bovenzijde te hebben, draai ze dan om. Houd ze warm en bak de overgebleven dumplings op dezelfde manier.
  7. Terwijl de dumplings gebakken worden, maak dan de dipsaus door de sojasaus en de rijstazijn (en als je het gebruikt ook de chili- en sesamolie) in een kleine kom te mengen. Giet de saus in kommetjes en zet ze op verwarmde borden. Leg ook de gebakken dumplings op de verwarmde borden en serveer.