Gestoofd Iers Rundvlees met Abrikozen en Kikkererwten

4 personen
270 minuten
Marokkaanse stoofpot met iers rundvlees, koriander, komijn, abrikozen, quinoa, tomaten en bulgur en bestek en servies

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees) op kamertemperatuur
    • 3 el olijfolie
    • 2 rode uien, in ringen
    • 400 g wortels, geschrapt
    • 1 el gemalen komijn
    • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
    • 1 blik kikkererwten (400 g)
    • 75 g gedroogde abrikozen
    • 2 el geroosterd sesamzaad
    • 2 takjes verse munt
    • 15 g koriander
    • 250 g cherrytomaatjes aan de tak
    • 4 el dikke yoghurt (Griekse of Turkse)
    • 1 teen knoflook, gehalveerd
    • 400 ml water
    • Ovenbestendige stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees) op kamertemperatuur
    • 3 el olijfolie
    • 2 rode uien, in ringen
    • 400 g wortels, geschrapt
    • 1 el gemalen komijn
    • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
    • 1 blik kikkererwten (400 g)
    • 75 g gedroogde abrikozen
    • 2 el geroosterd sesamzaad
    • 2 takjes verse munt
    • 15 g koriander
    • 250 g cherrytomaatjes aan de tak
    • 4 el dikke yoghurt (Griekse of Turkse)
    • 1 teen knoflook, gehalveerd
    • 400 ml water
    • Ovenbestendige stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 150°C. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een stoofpan en bak het vlees op hoog vuur in 5 minuten aan alle kanten goudbruin. Bestrooi met peper en zout naar smaak en haal het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olie in de pan, voeg de uien toe en roerbak ze 3 minuten. Snijd de wortel in dunne plakjes en roerbak deze ook 3 minuten. Doe het vlees terug in de pan, voeg het gehalveerde teentje knoflook toe, gevolgd door de komijn, de tomatenblokjes, de abrikozen en 400 ml water. Breng aan de kook.
  3. Zodra de stoofpot kookt, plaats je de afgedekte pan in de voorverwarmde oven. Stoof het vlees ongeveer 4 uur tot het zacht en volledig gaar is, af en toe roerend. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Leg de kerstomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze ongeveer 20 minuten in de oven. Als het vlees gaar is, voeg je de uitgelekte kikkererwten toe en zet je de pan nog eens 10 minuten in de oven. Serveer de stoofpot met de yoghurt en de geroosterde tomaten erbovenop. Maak het gerecht af met fijngehakte muntblaadjes en koriander.

Tip: Lekker met couscous, bulgur of quinoa

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 150°C. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een stoofpan en bak het vlees op hoog vuur in 5 minuten aan alle kanten goudbruin. Bestrooi met peper en zout naar smaak en haal het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olie in de pan, voeg de uien toe en roerbak ze 3 minuten. Snijd de wortel in dunne plakjes en roerbak deze ook 3 minuten. Doe het vlees terug in de pan, voeg het gehalveerde teentje knoflook toe, gevolgd door de komijn, de tomatenblokjes, de abrikozen en 400 ml water. Breng aan de kook.
  3. Zodra de stoofpot kookt, plaats je de afgedekte pan in de voorverwarmde oven. Stoof het vlees ongeveer 4 uur tot het zacht en volledig gaar is, af en toe roerend. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Leg de kerstomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze ongeveer 20 minuten in de oven. Als het vlees gaar is, voeg je de uitgelekte kikkererwten toe en zet je de pan nog eens 10 minuten in de oven. Serveer de stoofpot met de yoghurt en de geroosterde tomaten erbovenop. Maak het gerecht af met fijngehakte muntblaadjes en koriander.

Tip: Lekker met couscous, bulgur of quinoa