Stoof met walnoten, granaatappelpitten en Iers rundvlees

4 personen
150 minuten

Ingrediënten:

    • 600 g rib-of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 1,5 el komijnzaad
    • 1,5 el korianderzaad
    • 3 el olijfolie
    • 2 uien, gesnipperd
    • 3 stengels bleekselderij, in schuine plakjes
    • 125 g walnoten
    • 1 granaatappel
    • 15 g verse koriander
    • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

    • vijzel
    • stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 600 g rib-of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 1,5 el komijnzaad
    • 1,5 el korianderzaad
    • 3 el olijfolie
    • 2 uien, gesnipperd
    • 3 stengels bleekselderij, in schuine plakjes
    • 125 g walnoten
    • 1 granaatappel
    • 15 g verse koriander
    • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

    • vijzel
    • stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Doe het komijn- en korianderzaad in de vijzel en kneus tot fijne korrels.
  2. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit de stoofpan, voeg de olijfolie en de specerijen toe. Bak 3 minuten. Voeg dan het vlees toe en bak rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Doe de uien en bleekselderij in de pan en roerbak 5 minuten tot de bleekselderij zacht is.
  4. Doe het vlees weer terug in de pan samen 500 ml water. Breng aan de kook, leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe. Voeg na 1,5 uur de walnoten toe.
  5. Halveer de granaatappel overlangs. Houd één helft boven een diepe kom en tik met een houten lepel tegen de schil, let op je handen! Blijf rondom tikken en de pitjes vallen er vanzelf uit. Doe dit ook met de andere helft.
  6. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Hak de koriander grof. Bestrooi met de granaatappelpitjes en de koriander.

Bereidingswijze:

  1. Doe het komijn- en korianderzaad in de vijzel en kneus tot fijne korrels.
  2. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit de stoofpan, voeg de olijfolie en de specerijen toe. Bak 3 minuten. Voeg dan het vlees toe en bak rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Doe de uien en bleekselderij in de pan en roerbak 5 minuten tot de bleekselderij zacht is.
  4. Doe het vlees weer terug in de pan samen 500 ml water. Breng aan de kook, leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe. Voeg na 1,5 uur de walnoten toe.
  5. Halveer de granaatappel overlangs. Houd één helft boven een diepe kom en tik met een houten lepel tegen de schil, let op je handen! Blijf rondom tikken en de pitjes vallen er vanzelf uit. Doe dit ook met de andere helft.
  6. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Hak de koriander grof. Bestrooi met de granaatappelpitjes en de koriander.