Ierse entrecote met Mediterrane kruidenrub en gepofte aardappel

4 personen
100 minuten

Ingrediënten:

  • 4 Ierse entrecotes
  • 2 el gedroogde rozemarijn
  • 2 el gedroogde tijm
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 2 el sumak*
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 20 g bieslook, fijngesneden
  • 1 citroen
  • 4 grote aardappelen, schoongeboend
  • 75 g gemengde sla
  • 1 el mosterd
  • 1 el rodewijnazijn
  • 5 el olijfolie extra vergine
  • 1 el honing
  • 4 el zwarte olijven, bijv taggiasche, uitgelekt
  • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

  • vijzel
  • BBQ
  • aluminiumfolie

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 4 Ierse entrecotes
  • 2 el gedroogde rozemarijn
  • 2 el gedroogde tijm
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 2 el sumak*
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 20 g bieslook, fijngesneden
  • 1 citroen
  • 4 grote aardappelen, schoongeboend
  • 75 g gemengde sla
  • 1 el mosterd
  • 1 el rodewijnazijn
  • 5 el olijfolie extra vergine
  • 1 el honing
  • 4 el zwarte olijven, bijv taggiasche, uitgelekt
  • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

  • vijzel
  • BBQ
  • aluminiumfolie

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Maak de rub door de gedroogde rozemarijn, tijm en sumak in de vijzel licht te kneuzen. Doe de gekneusde ingrediënten in een kom en voeg de olijfolie en de helft van de knoflook toe. Dep de Ierse entrecotes droog met keukenpapier, wrijf ze in met de rub in en laat 1 uur op kamertemperatuur marineren. Maak ondertussen de kruidenboter. Roer de boter los in een kom, voeg de rest van de knoflook en de bieslook toe. Rasp de gele schil van de citroen en roer erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep de boter op een stuk plasticfolie, maak er een rolletje van en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  2. Ontsteek tijdig de BBQ. Wikkel de ongeschilde aardappelen in aluminiumfolie en leg ze tussen de kolen. Keer ze halverwege. Neem ze na circa 30 minuten uit de BBQ en controleer met een vork of ze zacht en gaar zijn. Klop ondertussen een vinaigrette door de rode wijnazijn, de honing met de mosterd glad te roeren. Voeg dan de olijfolie extra vergine toe en breng op smaak met zout en peper. Meng de vinaigrette en de olijven door de gemengde sla.
  3. Grill de entrecotes op de BBQ. Keer ze regelmatig. Neem ze van de BBQ als ze naar wens zijn, rare, medium rare of medium. Laat ze 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel.
    Serveer de entrecotes met de gepofte aardappelen en de salade. Snijd de citroen in partjes en leg erbij. Verdeel de kruidenboter over de aardappelen.

Bereidingswijze:

  1. Maak de rub door de gedroogde rozemarijn, tijm en sumak in de vijzel licht te kneuzen. Doe de gekneusde ingrediënten in een kom en voeg de olijfolie en de helft van de knoflook toe. Dep de Ierse entrecotes droog met keukenpapier, wrijf ze in met de rub in en laat 1 uur op kamertemperatuur marineren. Maak ondertussen de kruidenboter. Roer de boter los in een kom, voeg de rest van de knoflook en de bieslook toe. Rasp de gele schil van de citroen en roer erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep de boter op een stuk plasticfolie, maak er een rolletje van en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  2. Ontsteek tijdig de BBQ. Wikkel de ongeschilde aardappelen in aluminiumfolie en leg ze tussen de kolen. Keer ze halverwege. Neem ze na circa 30 minuten uit de BBQ en controleer met een vork of ze zacht en gaar zijn. Klop ondertussen een vinaigrette door de rode wijnazijn, de honing met de mosterd glad te roeren. Voeg dan de olijfolie extra vergine toe en breng op smaak met zout en peper. Meng de vinaigrette en de olijven door de gemengde sla.
  3. Grill de entrecotes op de BBQ. Keer ze regelmatig. Neem ze van de BBQ als ze naar wens zijn, rare, medium rare of medium. Laat ze 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel.
    Serveer de entrecotes met de gepofte aardappelen en de salade. Snijd de citroen in partjes en leg erbij. Verdeel de kruidenboter over de aardappelen.