Gebraden Ierse longhaas met rode uiencompote en cantharellen

4 personen
50 minuten

Ingrediënten:

  • 2 x 300 gr Ierse longhaas
  • 100 gr cantharellen
  • 10 st spruitjes
  • 1 aardappel

RODE UIENCOMPOTE

  • 500 gr uienringen
  • 100 gr bruine basterdsuiker
  • 400 gr rode wijn
  • 200 gr rode port
  • 100 gr balsamico
  • 1/2 kaneelstok
  • 2 st steranijs
  • 1 vanillestokje

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 2 x 300 gr Ierse longhaas
  • 100 gr cantharellen
  • 10 st spruitjes
  • 1 aardappel

RODE UIENCOMPOTE

  • 500 gr uienringen
  • 100 gr bruine basterdsuiker
  • 400 gr rode wijn
  • 200 gr rode port
  • 100 gr balsamico
  • 1/2 kaneelstok
  • 2 st steranijs
  • 1 vanillestokje

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Zout en peper de twee stukken longhaas en bak deze aan in margarine waarna je deze in de voorverwarmde oven doet (160 graden), na vier minuten draai je het vlees en braad je nogmaals voor vier minuten. Als het vlees goed aanvoelt, haal je het uit de oven en verpak je het in aluminium folie. Laat het ingepakte vlees rusten op een warme plek in de keuken (ongeveer 35 graden).
  2. Rode uiencompote;
    Snij ringen van de rode schoongemaakte uien en zet deze op met alle ingrediënten. Kook dit langzaam in tot een mooie lichtzoete compote.
  3. Bijgerechten:
    Pel de spruitjes tot losse bladeren en stoof deze even snel op in een klein beetje bouillon of water met zout en bak de cantharellen aan in een beetje roomboter.
    Om de pommes soufflé te maken snij je twee flinterdunne plakjes aardappel en smeer hier met een kwast iets eiwit op en bestrooi deze met heel weinig aardappel zetmeel. Plak de twee plakken op elkaar en steek deze vervolgens uit in de vorm die u wilt (een ster bijvoorbeeld om in de kerstsfeer te blijven). Frituur deze aardappelplakken op 180 graden tot deze mooi egaal bruin zijn.
  4. Plaats de longhaas in de oven om op te warmen en snij deze in 8 tournedos, verdeel dit over vier (warme) borden en maak het bord op zoals op de foto met een heerlijke saus.

Bereidingswijze:

  1. Zout en peper de twee stukken longhaas en bak deze aan in margarine waarna je deze in de voorverwarmde oven doet (160 graden), na vier minuten draai je het vlees en braad je nogmaals voor vier minuten. Als het vlees goed aanvoelt, haal je het uit de oven en verpak je het in aluminium folie. Laat het ingepakte vlees rusten op een warme plek in de keuken (ongeveer 35 graden).
  2. Rode uiencompote;
    Snij ringen van de rode schoongemaakte uien en zet deze op met alle ingrediënten. Kook dit langzaam in tot een mooie lichtzoete compote.
  3. Bijgerechten:
    Pel de spruitjes tot losse bladeren en stoof deze even snel op in een klein beetje bouillon of water met zout en bak de cantharellen aan in een beetje roomboter.
    Om de pommes soufflé te maken snij je twee flinterdunne plakjes aardappel en smeer hier met een kwast iets eiwit op en bestrooi deze met heel weinig aardappel zetmeel. Plak de twee plakken op elkaar en steek deze vervolgens uit in de vorm die u wilt (een ster bijvoorbeeld om in de kerstsfeer te blijven). Frituur deze aardappelplakken op 180 graden tot deze mooi egaal bruin zijn.
  4. Plaats de longhaas in de oven om op te warmen en snij deze in 8 tournedos, verdeel dit over vier (warme) borden en maak het bord op zoals op de foto met een heerlijke saus.