Familieboerderijen

Van generatie op generatie

Boerderijen zijn van oudsher familiebezit en worden van generatie op generatie doorgegeven. Het boeren wordt de jongere generatie zo met de paplepel ingegoten. Kwaliteit en gelukkig, gezond vee zijn een kwestie van familietrots. Want om de beste kwaliteit te bereiken, heb je aandacht en passie voor je land en zeker voor je dieren, nodig. Gemiddeld hebben Ierse boeren slechts 66 koeien. Veeteelt in Ierland is dus eigenlijk veelal kleinschalig, waarbij traditie en ambitie gecombineerd worden in de zorg voor land en dier.

Maak kennis met onze boeren

Maar liefst 99% van de Ierse boerderijen zijn familiebedrijven. Op deze kleinschalige boerenbedrijven staat de zorg voor hun vee voorop.

Een aantal van onze boeren stellen zich graag aan je voor:

Seamus Walsh

Boer Seamus Walsh is al boer sinds 1985. Zijn vader en voorvaderen waren ook boer. Met ruim 60 hectare grond, hebben zijn koeien alle ruimte… of beter gezegd: een zee aan ruimte! De koeien van Seamus leven op een bijzonder plekje in Ierland. De weide is aan drie kanten omgeven door water: Sligo Bay, Donegal Bay en de Atlantische Oceaan. Als het eb is lopen de koeien richting de zee en eten daar het aangespoelde zeewier.

Nichola Murtagh

Al van jongs af aan had Nichola één ambitie: boerin worden. Die droom wist ze al op hele jonge leeftijd waar te maken, want op haar twintigste had ze al haar eigen boerderij. Ze heeft alles geleerd van haar vader, die het op zijn beurt weer van zijn vader heeft geleerd. Haar koeien hebben veel ruimte en staan het grootste deel van het jaar lekker buiten.

Padraig & Eoin Moran

Padraig en Eoin Moran zijn vader en zoon, wat hun boerderij een echte, klassieke familieboerderij maakt. Eoin leert veel van zijn vader, die zijn kennis van het boeren weer van zijn vader heeft geleerd. Hun succesformule? Generaties aan kennis die van vader op zoon worden overgedragen, aangevuld met moderne inzichten.

Pat McInerney

De boerderij van de familie McInerney is een bijzondere boerderij die al generaties lang in de familie zit. Aan ruimte hebben ze bij de McInerney’s geen gebrek: de runderen leven het grootste deel van het jaar buiten, op zo’n 300 hectare land. Bekijk hun prachtige verhaal, met nog prachtigere beelden, hier.

Tim Meagher

Al sinds de 17de eeuw leeft de familie van Tim Meagher op deze boerderij. Met recht een familieboerderij! Het grote geheim van Iers rundvlees is volgens boer Tim het leven dat Ierse runderen al vanaf de geboorte leiden. Kijk hier zijn verhaal.

Ben & Elaine Ryall

Dierenwelzijn en duurzaamheid staan bij de familie Ryall hoog in het vaandel. De runderen worden met alle zorg omringd en alles wat de koeien daar eten komt van de boerderij zelf. Ze leggen ook uit waarom je voor Iers rundvlees moet kiezen! Wij kunnen het echt niet beter uitleggen...

James Murphy

De boerderij van James Murphy is al in de familie sinds 1850. James houdt van zijn koeien. Hij praat ertegen, loopt een stukje met ze op en heeft direct door hoe ze zich voelen. James vertelt hier graag waarom de kwaliteit van Iers rundvlees gewaarborgd wordt.

Dan McKenna

Al generaties lang houdt Dan’s familie runderen. Hij geniet het meest van een wandeling over zijn land, samen met zijn hond, zoon en dochter. Als hij ziet dat zijn koeien happy zijn, is hij ook happy. Met dat uitzicht en die ruimte begrijp je dat meteen!

Eamon Burke

Eamon heeft een familieboerderij. Hij heeft alles geleerd van zijn vader en die weer van diens vader. Hij legt graag uit waarom Iers rundvlees zo lekker is!

Waarom Iers rundvlees?

In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.

Bron: SBLAS, National Farm Survey