Iers rundvlees kun je op verschillende manieren klaarmaken. Of je het nu bakt, braadt, barbecuet, stooft of rauw opeet, elke bereidingswijze geeft zijn eigen unieke smaak aan het vlees. We leggen de verschillende bereidingen stapsgewijs uit.
Bakken
Wat is ‘bakken’ eigenlijk precies? Bakken doe je in een open pan, op hoog vuur. Vlees wordt bruin en geheel of gedeeltelijk gaar.
Zo bak je Iers rundvlees het best:
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Dep het vlees droog met keukenpapier, dan krijg je bij het bakken een lekkere bruine buitenkant.
Doe er naar smaak peper en zout op.
Gebruik een pan die niet te groot is en niet te klein: de perfecte verhouding is 1 op 2.
Doe olie in de pan, laat die op een hoog vuur heet worden. Schroei het vlees aan weerszijden dicht en draai vervolgens het vuur iets lager. Voeg roomboter toe.
Blijf met het vlees over de bodem van de pan schuiven en keer het regelmatig. Niet doen: prikken met een vork in het vlees. Gebruik liever een spatel of vleestang.
Om het vlees lekker sappig te houden kun je de boter uit de pan met een lepel over het vlees blijven gieten.
Bak het vlees tot het de gewenste gaarheid heeft.
Neem het vlees uit de pan en laat het even rusten (in alluminiumfolie).
Blus ondertussen de bakboter af met water of ander vocht, zoals wijn of bouillon, voor een smakelijke jus.
Kijk hier voor meer informatie over biefstuk bakken.
Braden
Wat is het verschil tussen bakken en braden? Bij braden wordt het vlees eerst ‘aangebraden’, wat eigenlijk hetzelfde is als kort bakken totdat het dichtgeschroeid en bruin is. Daarna wordt er vocht toegevoegd en gaart het vlees in een gedeeltelijk open of gesloten pan of oven. Vaak zijn het grotere stukken vlees die gebraden worden, zoals rosbief aan een stuk.
Hoe braad je Iers rundvlees voor het lekkerste resultaat?
Haal het vlees uit de koelkast, laat het op kamertemperatuur komen en dep het droog met keukenpapier.
Doe er naar smaak peper en zout op.
Doe olie in de pan, laat die op een hoog vuur heet worden. Schroei het vlees aan weerszijden dicht en draai vervolgens het vuur iets lager. Voeg roomboter toe.
Doe de deksel schuin op de pan. Keer het vlees in de pan regelmatig en overgiet het af en toe met de braadboter.
Je kunt het vlees ook in de oven verder braden. Haal je het vlees dan uit de pan en doe het in een braadslede in de oven.
Haal na het braden het vlees uit de braadpan of -slede. Blus de braadboter af met water of ander vocht, zoals wijn of bouillon, om eventueel jus te maken.
Laat het vlees ± 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
Grillen & BBQ
Grillen is hetzelfde als roosteren: het bruin en gaar maken van gerechten met gebruik van weinig extra vet, onder of op een grill of barbecue.
Iers rundvlees grillen of barbecueën doe je zo:
Haal het vlees een half uur van tevoren uit de koelkast en dep het droog.
Warm de grill/barbecue goed voor.
Kruid het Ierse rundvlees naar smaak, bijvoorbeeld met een rub of marinade. Gebruik geen zout! Zout onttrekt vocht aan vlees, daardoor schroeit het niet goed dicht en wordt het niet bruin.
Leg het vlees op/tussen de grill of BBQ. Keer het niet te snel. In eerste instantie plakt het vlees vast, maar het laat vanzelf los. Keer het vlees dan pas om!
Bij stoven wordt vlees, nadat het op hoog vuur kort is dichtgeschroeid, op een laag tot matig vuur in een gesloten (braad)pan gegaard met een mengsel van groenten, kruiden en een geurige vloeistof als bouillon, fond, wijn, cider of bier. Het vlees wordt zo op een temperatuur van maximaal 90˚C in enkele uren extra zacht en smakelijk. Het geheim van stoven is om het vocht in de pan nét tegen de kook aan te houden. Gebruik een pan met een dikke bodem, zodat je een optimale warmteverdeling hebt.
Zo stoof je Iers rundvlees:
Haal het vlees een half uur van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Bestrooi het met peper en zout.
Braad het vlees aan in een pan met olie of boter. Gebruik een tang of spatel voor het keren. Als je een vork gebruikt, verlies je sappen.
Neem het vlees uit de pan en bak de overige ingrediënten aan (groenten/kruiden). Gebruik kruiden zoals laurierblad, kruidnagel, rozemarijn, tijm en steranijs om je stoofpot extra smaak te geven.
Voeg dan de vloeistof toe. Het vlees moet bijna helemaal onder staan.
Doe er een ‘zuurtje’ bij, zoals tomatenpuree, citroensap of azijn. Omdat het zuur bindweefsel afbreekt wordt het vlees nog malser.
Doe het vlees terug in de pan en stoof het met gesloten deksel zachtjes gaar.
Stoven doe je op het kleinste pitje van je fornuis, eventueel met een sudderplaatje om de warmte te verdelen. Stoven kan ook in de oven (voorverwarmd op 90°C) of met een elektrische multicooker (snelstoofpan).
Laat 3-4 uur stoven voor het beste resultaat.
Klik hier voor meer informatie en inspiratie over stoven.
Roerbakken
Bij het roerbakken van vlees, bak je het in een kleine hoeveelheid vet op een zeer hoog vuur. Het handigst werkt roerbakken in een wok (met 1 steel) of een wadjan (met twee handvaten). Het vlees moet in kleine stukken worden gesneden.
Hoe roerbak je Iers rundvlees?
Haal het Ierse rundvlees een half uur van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Gebruik olie en laat dat op zeer hoog vuur op een hoge temperatuur komen.
Door de hoge temperatuur schroei je het vlees zo snel mogelijk dicht. Daardoor kan het ook het overtollige vet niet meer opnemen.
Beweeg het vlees voortdurend met een spatel heen en weer zodat het geen kans krijgt aan te bakken.
Voeg de groente toe, schep om en om zodat alles goed heet is en serveer direct.
Rauw
Vlees kun je alleen rauw eten als het van goede kwaliteit is. Iers rundvlees is uitermate geschikt hiervoor. Zorg er wel voor dat het vlees heel erg vers is! De zachte, malse delen van een rund zijn het lekkerste om rauw te eten, denk aan ossenhaas of (kogel)biefstuk. Deze zijn perfect voor carpaccio of steak tartare.
Kwaliteit
Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten, lekker vers gras te grazen. Dat komt terug in de smaak. Bovendien moeten Ierse boeren voldoen aan hoge eisen ten aanzien van dierenwelzijn, diergezondheid, milieubescherming en traceerbaarheid. Zo wordt er gegarandeerd topkwaliteit vlees geleverd.
Versheid
Eet je rundvlees rauw, dan is de versheid van het vlees van groot belang. Behalve aan de houdbaarheidsdatum op het etiket is dit te controleren aan de kleur en geur. Vers rundvlees heeft een vitale, wat zoete en ijzerachtige geur en de kleur moet levendig rood zijn. Eet rauw rundvlees altijd zo snel mogelijk na aankoop.
Hoe maak je carpaccio? Klik hiervoor meer informatie.
Waarom Iers rundvlees?
In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.
lees verder
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Krijg je geen genoeg van onze heerlijke recepten met Iers rundvlees? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief boordevol lekkere recepten, toffe winacties en inspiratie. Mis nooit meer iets!