Ierse boeren hebben vaak heel erg veel land en gemiddeld maar 66 koeien. Veeteelt in Ierland is dus eigenlijk veelal kleinschalig en extensief, waarbij de zorg voor het vee voorop staat. Ierse boeren zorgen ervoor dat hun runderen van geboorte tot slacht de stress van de runderen te beperken. Zo proberen ze hun koeien zo lang mogelijk buiten in de weide te laten grazen. Deze manier van veeteelt bevordert het welzijn van de runderen.
Veel land om op te grazen
Een Iers rund heeft gemiddeld zo’n 3.000 m2 om op te grazen. Dat is een hoop oppervlak, en daar lopen ze gemiddeld 220 dagen per jaar lekker buiten op te grazen.
Binnen overwinteren
De kleinschaligheid in combinatie met de ruime hoeveelheid land zorgt ervoor dat het grasland in Ierland de ruimte krijgt om te herstellen na begrazing. Ierse boeren zijn zuinig op hun gras en runderen mogen niet grazen op kwetsbare grond. Gelukkig kunnen kuddes, door die vele ruimte, ook gemakkelijk verplaatst worden naar andere weilanden. En in de winter, als de bodem de meeste schade kan lijden, worden de runderen naar binnen gehaald. Hoe lang ze vervolgens op stal staan hangt onder andere af van het weer, de locatie van de boerderij en het runderras. Stallen op Ierse boerderijen bestaan grotendeels uit betonnen roostervloeren, soms in combinatie met rubberen matten. In die stal bieden de boeren hun runderen meestal een of andere vorm van ligbed, vaak gemaakt van stro.
Waarom Iers rundvlees?
In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.
Bron: SBLAS, National Farm Survey