Ons rundvee

Verschillende rassen

Ierland heeft een sterke veestapel bestaande uit originele rassen en kruisingen. Originele rassen zijn bijvoorbeeld  de Hereford, Angus en Shorthorn. Bij kruisingen worden de traditionele rassen gekruist met bijvoorbeeld rassen van melkkoeien  (die bekend staan om hun uitstekende moederlijke eigenschappen) of Europese vleesrassen zoals Limousin, Charolais en Simmental, die worden gewaardeerd om hun vleeskwaliteit. Boeren waarderen dit kruisingsproces omdat het de beste eigenschappen van elk ras combineert, waardoor vee ontstaat dat sterker, gezonder en goed geschikt is voor het Ierse klimaat.

Heeft elk ras een eigen smaak?

De extreme fijnproever zal zeker ja zeggen. Echter, de smaak van Iers rundvlees wordt slechts in beperkte mate bepaald door het runderras. Het is vooral het dieet van de dieren, dat voor 90% uit gras bestaat. Ierse runderen grazen minimaal gemiddeld 220 dagen per jaar buiten – en vaak nog langer! Ierse boeren werken eraan om het stressniveau van hun vee zo laag mogelijk te houden. Deze factoren samen zorgen voor die karakteristieke intense smaak en malsheid van het vlees.

 

We stellen een aantal rassen graag voor.

Angus

Angus is een ras met een gemoedelijk en vriendelijk karakter. De Angus heeft relatief korte poten en geen hoorns. De meeste zijn zwart (black angus), maar je hebt ze ook met een rode vacht (red angus). De kwaliteit van het Angus-vlees is uitzonderlijk. Dit komt vooral doordat het vlees van Angus runderen een hele goede marmering heeft: dunne lijntjes vet die gelijkmatig door het vlees lopen. Vet heeft de eigenschap dat het smaken vasthoudt en zelfs versterkt.

Limousin

De Limousin is een oud ras met roodbruine vacht dat oorspronkelijk vanwege de sterke spieren als ‘werkpaard’ werd ingezet. Limousin runderen zijn vroegrijp, eenvoudig te onderhouden en passen zich gemakkelijk aan verschillende klimaten aan. Limousins zijn behoorlijk groot: koeien kunnen tussen de 1.50 en 1.60 meter hoog worden en stieren zelfs tussen de 1.70 – 1.80 meter. Het vlees van Limousin-runderen wordt hoog aangeschreven vanwege de pure, natuurlijke vleessmaak.

Hereford

De Hereford is een groot, krachtig ras met een bruine vacht, een witte kop en vaak witte ‘sokjes’ aan hun poten. Hereford runderen zijn bijzonder sterk en kunnen zonder problemen de hele winter buiten blijven. Net als bij de Angus is het vlees mooi gemarmerd en hierdoor lekker mals.

Charolais

De Charolais is een van de grootste en oudste vleesrassen van de wereld. Het is van oorsprong een Frans ras dat veel naar Ierland wordt geïmporteerd.
Dit crèmekleurige robuuste ras leeft graag in een kudde. Charolais runderen groeien hard, en hebben in vergelijking met andere rassen relatief veel vlees en wat minder vet.

Dexter

De Dexter is een ras dat van origine afkomstig is uit het zuidwesten van Ierland. Het zijn zogenaamde dubbeldoelrunderen: geschikt voor vlees- en melkproductie. De meeste boeren richten zich echter op slechts één eigenschap. Dexter runderen zijn klein van stuk, ongeveer de helft van het formaat van een Hereford rund. Het vlees van Dexter runderen is doorgaans wat donkerder van kleur en goed gemarmerd.

Simmental

De Simmental-runderen staan bekend om hun snelle groei in gewicht. Dit ras is geschikt voor zowel vlees- als melkproductie, net als de Dexter runderen. De vacht van dit ras is van oorsprong roodbont met wit vlekken, maar er bestaan ook volledig zwarte Simmental-runderen. Vlees van Simmental runderen heeft een goede vetbedekking en marmering.

Cross bred Charolais x Friesian

Kruislingen

Een kruisling is een rund van ouders van verschillende rassen. Hierdoor krijgt het de beste eigenschappen van beide ouders mee. In de veehouderij betekent dit het selecteren van rassen met wenselijke eigenschappen – zoals een sterke gezondheid en hoge kwaliteit vlees. Gekruist vee is vaak sterker en beter bestand tegen ziekten terwijl de kwaliteit van het vlees ook hoog is.

 

Waarom Iers rundvlees?

In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.