Ierland heeft een sterke veestapel bestaande uit originele rassen en kruisingen. Originele rassen zijn bijvoorbeeld de Hereford, Angus en Shorthorn. Bij kruisingen worden de traditionele rassen gekruist met bijvoorbeeld rassen van melkkoeien (die bekend staan om hun uitstekende moederlijke eigenschappen) of Europese vleesrassen zoals Limousin, Charolais en Simmental, die worden gewaardeerd om hun vleeskwaliteit. Boeren waarderen dit kruisingsproces omdat het de beste eigenschappen van elk ras combineert, waardoor vee ontstaat dat sterker, gezonder en goed geschikt is voor het Ierse klimaat.
Heeft elk ras een eigen smaak?
De extreme fijnproever zal zeker ja zeggen. Echter, de smaak van Iers rundvlees wordt slechts in beperkte mate bepaald door het runderras. Het is vooral het dieet van de dieren, dat voor 90% uit gras bestaat. Ierse runderen grazen minimaal gemiddeld 220 dagen per jaar buiten – en vaak nog langer! Ierse boeren werken eraan om het stressniveau van hun vee zo laag mogelijk te houden. Deze factoren samen zorgen voor die karakteristieke intense smaak en malsheid van het vlees.
We stellen een aantal rassen graag voor.