Auberginestoof met Iers rundvlees, tomaat, spaghetti en ricotta

4 personen
150 minuten

Ingrediënten:

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 2 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 250 ml lichte rode wijn
  • 2 aubergines
  • 300 g spaghetti
  • 75 g waterkers
  • 4 el ricotta

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 2 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 250 ml lichte rode wijn
  • 2 aubergines
  • 300 g spaghetti
  • 75 g waterkers
  • 4 el ricotta

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1 1⁄2 cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olijfolie in de pan, doe de ui, knoflook en Italiaanse kruiden erbij en roerbak 3 minuten. Doe het vlees weer terug in de pan, voeg de tomaten- blokjes en de wijn erbij. Breng aan de kook.
  3. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Halveer na 1 uur de aubergines in de lengte en snijd het vruchtvlees in plakken. Voeg toe en laat het vlees en aubergine helemaal zacht en gaar worden. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  5. Kook als de stoof gaar is, de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verwijder ondertussen de harde stelen van de waterkers. Verdeel de pasta over 4 diepe borden, schep er wat stoof op, een lepel ricotta en garneer met waterkers.

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1 1⁄2 cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olijfolie in de pan, doe de ui, knoflook en Italiaanse kruiden erbij en roerbak 3 minuten. Doe het vlees weer terug in de pan, voeg de tomaten- blokjes en de wijn erbij. Breng aan de kook.
  3. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Halveer na 1 uur de aubergines in de lengte en snijd het vruchtvlees in plakken. Voeg toe en laat het vlees en aubergine helemaal zacht en gaar worden. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  5. Kook als de stoof gaar is, de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verwijder ondertussen de harde stelen van de waterkers. Verdeel de pasta over 4 diepe borden, schep er wat stoof op, een lepel ricotta en garneer met waterkers.