Bitoque à Portuguesa recept

De rijke en gevarieerde Portugese keuken kent vele juweeltjes, en één van de meest geliefde klassiekers is zonder twijfel de Bitoque à Portuguesa. Deze eenvoudige maar overheerlijke schotel bestaat uit een perfect gebakken steak, vergezeld door een zachte knoflookbotersaus en vaak geserveerd met knapperige frietjes en een gebakken ei bovenop. De combinatie van de malse steak, de aromatische saus, en het romige ei zorgt voor een ware smaakexplosie.

4 personen
57 minuten
Bitoque à Portuguesa recept uit Portugal

Ingrediënten

Voor Bitoque à Portuguesa heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 biefstukken van Ierse ossenhaas (à 150 g)
  • 2 grote frietaardappelen
  • 2 bosjes bosui
  • 50 g boter
  • 4 el olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 200 ml witte wijn
  • 100 ml kalfsfond
  • 20 gedroogde trostomaatjes
  • 20 wafelaardappeltjes
  • rode wijnazijn
  • 4 scharreleieren
  • 20 semi-zongedroogde tomaatjes

KEUKENMATERIAAL

  • frituurpan
  • mandoline met gegolfd mes
  • ronde uitsteker ca. 5cm doorsnede
  • portioneerring ca. 8-9 cm

Portugese Bitoque à Portuguesa met Iers rundvlees

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht, zo ook dit recept voor Bitoque à Portuguesa uit Portugal. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten

Voor Bitoque à Portuguesa heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 biefstukken van Ierse ossenhaas (à 150 g)
  • 2 grote frietaardappelen
  • 2 bosjes bosui
  • 50 g boter
  • 4 el olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 200 ml witte wijn
  • 100 ml kalfsfond
  • 20 gedroogde trostomaatjes
  • 20 wafelaardappeltjes
  • rode wijnazijn
  • 4 scharreleieren
  • 20 semi-zongedroogde tomaatjes

KEUKENMATERIAAL

  • frituurpan
  • mandoline met gegolfd mes
  • ronde uitsteker ca. 5cm doorsnede
  • portioneerring ca. 8-9 cm

Portugese Bitoque à Portuguesa met Iers rundvlees

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht, zo ook dit recept voor Bitoque à Portuguesa uit Portugal. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze voor Bitoque à Portuguesa

Voor dit Bitoque à Portuguesa recept ga je als volgt te werk:

  1. Verhit de frituurpan op 180 °C. Schil de aardappelen en duw ze over de mandoline, ga terug en draai de aardappel 45 graden en duw opnieuw over het mes. Nu heb je een wafelplakje. Herhaal tot je 20 mooie wafelaardappelplakjes (pommes gaufrettes) hebt. Dep ze goed droog en frituur ze in ca. 4 min. goudbruin en krokant.
  2. Snijd de bosui in stukken van 4 cm. Verhit 25 g boter in een pan, voeg de bosui en een scheutje water toe. Stoof de bosui in ca. 8 min. zacht en gaar.
  3. Verhit een ruime koekenpan met antiaanbaklaag. Dep de biefstukken droog met keukenpapier. Doe 3 eetlepels olijfolie in de pan. Voeg de knoflook en laurier toe en leg de biefstukken erbij. Bak de biefstukken op hoog vuur 1 minuut rondom aan. Bak vervolgens nog ca. 2 min. aan beide zijden voor een medium biefstuk. Voeg de laatste minuut 25 gram boter toe. Neem de biefstukken uit de pan en laat ze 5 min. afgedekt rusten onder aluminiumfolie. Schenk de wijn en kalfsfond in de pan en laat op hoog vuur inkoken. Breng op smaak met een beetje wijnazijn.
  4. Verhit in een andere koekenpan de rest van de olijfolie en bak 4 spiegeleieren en steek ze rond uit. Vul de portioneerring op een warm bord met ¼ van de bosui en druk aan. Leg er een biefstuk op, leg daar een spiegeleitje op en zet het knoflookteentje ernaast. Verdeel de zongedroogde tomaatjes er omheen en serveer de wafelaardappeltjes ernaast. Maak zo nog 3 borden en schenk de jus er aan tafel omheen.

Bereidingswijze voor Bitoque à Portuguesa

Voor dit Bitoque à Portuguesa recept ga je als volgt te werk:

  1. Verhit de frituurpan op 180 °C. Schil de aardappelen en duw ze over de mandoline, ga terug en draai de aardappel 45 graden en duw opnieuw over het mes. Nu heb je een wafelplakje. Herhaal tot je 20 mooie wafelaardappelplakjes (pommes gaufrettes) hebt. Dep ze goed droog en frituur ze in ca. 4 min. goudbruin en krokant.
  2. Snijd de bosui in stukken van 4 cm. Verhit 25 g boter in een pan, voeg de bosui en een scheutje water toe. Stoof de bosui in ca. 8 min. zacht en gaar.
  3. Verhit een ruime koekenpan met antiaanbaklaag. Dep de biefstukken droog met keukenpapier. Doe 3 eetlepels olijfolie in de pan. Voeg de knoflook en laurier toe en leg de biefstukken erbij. Bak de biefstukken op hoog vuur 1 minuut rondom aan. Bak vervolgens nog ca. 2 min. aan beide zijden voor een medium biefstuk. Voeg de laatste minuut 25 gram boter toe. Neem de biefstukken uit de pan en laat ze 5 min. afgedekt rusten onder aluminiumfolie. Schenk de wijn en kalfsfond in de pan en laat op hoog vuur inkoken. Breng op smaak met een beetje wijnazijn.
  4. Verhit in een andere koekenpan de rest van de olijfolie en bak 4 spiegeleieren en steek ze rond uit. Vul de portioneerring op een warm bord met ¼ van de bosui en druk aan. Leg er een biefstuk op, leg daar een spiegeleitje op en zet het knoflookteentje ernaast. Verdeel de zongedroogde tomaatjes er omheen en serveer de wafelaardappeltjes ernaast. Maak zo nog 3 borden en schenk de jus er aan tafel omheen.