Corned beef met een puree van savooiekool en bloemige aardappels

4 personen
40 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg corned beef
  • 4 tot 6 bloemige aardappels, van gelijke grootte en schoongeboend (Bildtstar, Bint, Doré, Rode Pipo en Santé)
  • 1 kleine Savooiekool, harde nerf aan de binnenkant verwijderd en dungesneden
  • 4 el slagroom
  • 40 g boter
  • Klontjes boter en Engelse mosterd om te serveren
  • Puree van savooiekool

Ingrediënten:

  • 1 kg corned beef
  • 4 tot 6 bloemige aardappels, van gelijke grootte en schoongeboend (Bildtstar, Bint, Doré, Rode Pipo en Santé)
  • 1 kleine Savooiekool, harde nerf aan de binnenkant verwijderd en dungesneden
  • 4 el slagroom
  • 40 g boter
  • Klontjes boter en Engelse mosterd om te serveren
  • Puree van savooiekool

Bereidingswijze:

  1. Leg de corned beef in een grote pan en zet onder water. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat ongeveer 3 uur smoren tot het gaar is, schep zo nu en dan het schuim van de bovenkant. Laat in de pan afkoelen en warm het ongeveer 30 minuten voordat je het wil serveren zachtjes op.
  2. Ongeveer een half uur voordat je wil uitserveren, stoom je de aardappels boven kokend water en voeg een snuf zout toe. Stoom 18 tot 20 minuten. Met een scherp mes controleer je of ze klaar zijn. Giet het water af en leg een schone theedoek over de aardappels, zet een paar minuten apart zodat het overtollig stoomwater verdampt voor het opdienen.
  3. Voor de puree van savooiekool breng je een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de savooiekool toe en kook tot deze gaar is. Doe de kool in een vergiet en houd 100 ml kookvocht apart. Doe de kool terug in de pan en pureer met room en boter met een pureermachine tot een kruimelige puree. Als je denkt dat de puree te dik is, voeg je een beetje kookvocht toe en pureer je nog eens kort.
  4. Voeg zout en peper naar smaak toe. Dit kan direct gebruikt worden of in een pan worden opgewarmd; voeg dan kookvocht toe om het mengsel luchtiger te maken als dit nodig is.
  5. Als je klaar bent om uit te serveren, haal je het touw van de warme corned beef en snijd je haaks op de draad van het vlees. Schep de savooiekool op verwarmde borden en leg de corned beef er naast met de bloemige nieuwe aardappels, hierop doe je een klontje boter. Geef er een klein schaaltje Engelse mosterd bij om rond te laten gaan.

Bereidingswijze:

  1. Leg de corned beef in een grote pan en zet onder water. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat ongeveer 3 uur smoren tot het gaar is, schep zo nu en dan het schuim van de bovenkant. Laat in de pan afkoelen en warm het ongeveer 30 minuten voordat je het wil serveren zachtjes op.
  2. Ongeveer een half uur voordat je wil uitserveren, stoom je de aardappels boven kokend water en voeg een snuf zout toe. Stoom 18 tot 20 minuten. Met een scherp mes controleer je of ze klaar zijn. Giet het water af en leg een schone theedoek over de aardappels, zet een paar minuten apart zodat het overtollig stoomwater verdampt voor het opdienen.
  3. Voor de puree van savooiekool breng je een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de savooiekool toe en kook tot deze gaar is. Doe de kool in een vergiet en houd 100 ml kookvocht apart. Doe de kool terug in de pan en pureer met room en boter met een pureermachine tot een kruimelige puree. Als je denkt dat de puree te dik is, voeg je een beetje kookvocht toe en pureer je nog eens kort.
  4. Voeg zout en peper naar smaak toe. Dit kan direct gebruikt worden of in een pan worden opgewarmd; voeg dan kookvocht toe om het mengsel luchtiger te maken als dit nodig is.
  5. Als je klaar bent om uit te serveren, haal je het touw van de warme corned beef en snijd je haaks op de draad van het vlees. Schep de savooiekool op verwarmde borden en leg de corned beef er naast met de bloemige nieuwe aardappels, hierop doe je een klontje boter. Geef er een klein schaaltje Engelse mosterd bij om rond te laten gaan.