Entrecote met pepersaus

4 personen
30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 el witte peperkorrels
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 4 sirloin of rump steaks à 175 g, ongeveer 4 cm dik
  • 2 tl arachideolie
  • 50 g ongezouten boter
  • 2 sjalotten, fijn gesneden
  • 85 ml vleesbouillon (vers of blokjes)
  • 2 tl Worcestershire saus
  • 2 tl Dijon mosterd
  • 6 el slagroom
  • 1 tl groene peperkorrels geweekt in zout water, afgespoeld
  • 2 el cognac
  • zout, naar smaak

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 1 el witte peperkorrels
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 4 sirloin of rump steaks à 175 g, ongeveer 4 cm dik
  • 2 tl arachideolie
  • 50 g ongezouten boter
  • 2 sjalotten, fijn gesneden
  • 85 ml vleesbouillon (vers of blokjes)
  • 2 tl Worcestershire saus
  • 2 tl Dijon mosterd
  • 6 el slagroom
  • 1 tl groene peperkorrels geweekt in zout water, afgespoeld
  • 2 el cognac
  • zout, naar smaak

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Doe de witte en zwarte peperkorrels in een vijzel en stamp de korrels licht fijn, verspreid ze op een plat bord. Dep de steaks droog met keukenpapier en druk met je handen de gemengde korrels op beide zijden van de steaks. Als je tijd hebt, bedek ze met aluminium- of huishoudfolie en laat ze 2-3 uur op kamertemperatuur staan zodat de smaken erin kunnen trekken.
  2. Verhit de olie in een grote braadpan met een dikke bodem boven een hoog vuur. Doe de steaks erin en bak ze 2 minuten aan beide zijden. Zet het vuur lager, doe de helft van de boter in de pan en bak de steaks 5-10 minuten, draai ze een keer om, afhankelijk van welke gaarheid je wilt. Leg de steaks op een bord, strooi er zout over en zet ze op een warme plek apart om te rusten terwijl je in de tussentijd de saus maakt.
  3. Giet het overtollig vet uit de pan, doe de boter erin en bak de sjalotten een aantal minuten totdat ze zacht zijn, maar niet bruin. Giet de bouillon en de Worcestershire saus erbij en laat koken, schraap met een houten lepel over de bodem van de pan om het aanbaksel los te maken. Roer de mosterd, slagroom en groene peperkorrels erdoor, doe er naar smaak zout bij en verwarm goed door. Verhit de cognac boven het vuur in een pollepel en wacht totdat het ontvlamt, giet het dan over de room en roer door elkaar.
  4. Leg de steaks op de verwarmde borden en giet de overgebleven sappen van de steaks in de pepersaus. Schenk de pepersaus over de steaks

Bereidingswijze:

  1. Doe de witte en zwarte peperkorrels in een vijzel en stamp de korrels licht fijn, verspreid ze op een plat bord. Dep de steaks droog met keukenpapier en druk met je handen de gemengde korrels op beide zijden van de steaks. Als je tijd hebt, bedek ze met aluminium- of huishoudfolie en laat ze 2-3 uur op kamertemperatuur staan zodat de smaken erin kunnen trekken.
  2. Verhit de olie in een grote braadpan met een dikke bodem boven een hoog vuur. Doe de steaks erin en bak ze 2 minuten aan beide zijden. Zet het vuur lager, doe de helft van de boter in de pan en bak de steaks 5-10 minuten, draai ze een keer om, afhankelijk van welke gaarheid je wilt. Leg de steaks op een bord, strooi er zout over en zet ze op een warme plek apart om te rusten terwijl je in de tussentijd de saus maakt.
  3. Giet het overtollig vet uit de pan, doe de boter erin en bak de sjalotten een aantal minuten totdat ze zacht zijn, maar niet bruin. Giet de bouillon en de Worcestershire saus erbij en laat koken, schraap met een houten lepel over de bodem van de pan om het aanbaksel los te maken. Roer de mosterd, slagroom en groene peperkorrels erdoor, doe er naar smaak zout bij en verwarm goed door. Verhit de cognac boven het vuur in een pollepel en wacht totdat het ontvlamt, giet het dan over de room en roer door elkaar.
  4. Leg de steaks op de verwarmde borden en giet de overgebleven sappen van de steaks in de pepersaus. Schenk de pepersaus over de steaks