Frisse kokos/currystoof met Iers rundvlees

4 personen
120 minuten

Ingrediënten

  • 800 gram Ierse runderriblappen
  • 1 venkel
  • 1 knolraap
  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 sjalotten
  • 3 lente-uitjes
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 blikje/flesje witbier
  • 1 sinaasappel – rasp en sap
  • 4 tenen knoflook
  • 5 cm verse gember
  • 1 rode peper
  • 2 stengels citroengras
  • 2 el gemalen komijn
  • 1 bosje tijm
  • 2 blaadjes salie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el currypoeder
  • 1 el kurkuma
  • 75g Kerrygold ongezouten boter
  • Zout
  • Peper

Voor de bijgerechten:

  • 1 bloemkool
  • Paar takjes koriander
  • 4 el milde olijfolie
  • 300 gram basmatirijst

Garnituur:

  • 1 limoen

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

  • 800 gram Ierse runderriblappen
  • 1 venkel
  • 1 knolraap
  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 sjalotten
  • 3 lente-uitjes
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 blikje/flesje witbier
  • 1 sinaasappel – rasp en sap
  • 4 tenen knoflook
  • 5 cm verse gember
  • 1 rode peper
  • 2 stengels citroengras
  • 2 el gemalen komijn
  • 1 bosje tijm
  • 2 blaadjes salie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el currypoeder
  • 1 el kurkuma
  • 75g Kerrygold ongezouten boter
  • Zout
  • Peper

Voor de bijgerechten:

  • 1 bloemkool
  • Paar takjes koriander
  • 4 el milde olijfolie
  • 300 gram basmatirijst

Garnituur:

  • 1 limoen

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in grove stukken
  2. Verhit de boter in de braadpan
  3. Bak het vlees aan op middelhoog vuur
  4. Pers de knoflook, snijd de gember fijn en bak mee met het vlees
  5. Voeg 2 el komijnpoeder toe
  6. Voeg de kokosmelk, het sinaasappelsap, de -rasp en het witbier toe. Kook de alcohol eruit op middelhoog vuur. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  7. Doe het mengsel in de snelstoofpan/multicooker
  8. Snijd de groenten grof (venkel, knolraap, zoete aardappel, sjalotten, lente-uitjes) en voeg toe aan de snelstoofpan
  9. Kneus het citroengras door er met de stamper van de vijzel een paar keer flink op te slaan. Voeg de stengels daarna toe aan de snelstoofpan
  10. Voeg ook de tijm, salie, laurier, currypoeder en kurkuma toe
  11. Breng op smaak met peper en zout
  12. Sluit de snelstoofpan, kies het stoofprogramma en stel de tijd in op 90 minuten (je kunt dit recept ook in een stoofpan bereiden, hou dan 4,5 uur stooftijd aan)

 

Bijgerecht en garnituur:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snijd de bloemkool in mooie roosjes
  3. Meng in een kom het komijnpoeder met de olijfolie en de bloemkoolroosjes
  4. Leg de bloemkoolroosjes op een bakplaat met bakpapier
  5. Rooster de bloemkoolroosjes in 25-30 minuten gaar en goudbruin
  6. Pluk ondertussen de koriander en snijd grof
  7. Bereid de basmatirijst

Serveer de stoof met de in partjes gesneden limoen. Bestrooi de bloemkool met de grofgesneden koriander. Serveer met de basmatirijst.
Tip: Ook lekker met snijbiet

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in grove stukken
  2. Verhit de boter in de braadpan
  3. Bak het vlees aan op middelhoog vuur
  4. Pers de knoflook, snijd de gember fijn en bak mee met het vlees
  5. Voeg 2 el komijnpoeder toe
  6. Voeg de kokosmelk, het sinaasappelsap, de -rasp en het witbier toe. Kook de alcohol eruit op middelhoog vuur. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  7. Doe het mengsel in de snelstoofpan/multicooker
  8. Snijd de groenten grof (venkel, knolraap, zoete aardappel, sjalotten, lente-uitjes) en voeg toe aan de snelstoofpan
  9. Kneus het citroengras door er met de stamper van de vijzel een paar keer flink op te slaan. Voeg de stengels daarna toe aan de snelstoofpan
  10. Voeg ook de tijm, salie, laurier, currypoeder en kurkuma toe
  11. Breng op smaak met peper en zout
  12. Sluit de snelstoofpan, kies het stoofprogramma en stel de tijd in op 90 minuten (je kunt dit recept ook in een stoofpan bereiden, hou dan 4,5 uur stooftijd aan)

 

Bijgerecht en garnituur:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snijd de bloemkool in mooie roosjes
  3. Meng in een kom het komijnpoeder met de olijfolie en de bloemkoolroosjes
  4. Leg de bloemkoolroosjes op een bakplaat met bakpapier
  5. Rooster de bloemkoolroosjes in 25-30 minuten gaar en goudbruin
  6. Pluk ondertussen de koriander en snijd grof
  7. Bereid de basmatirijst

Serveer de stoof met de in partjes gesneden limoen. Bestrooi de bloemkool met de grofgesneden koriander. Serveer met de basmatirijst.
Tip: Ook lekker met snijbiet