Gegrilde Ierse ribeye met mango/avocadosalsa

4 personen
30 minuten

Ingrediënten:

  • 4 Ierse ribeyes, op kamertemperatuur
  • 1 mango
  • 2 tomaten
  • 1 limoen
  • 2 avocado’s
  • 1 groene jalapeño, zaadlijst verwijderd
  • 15 g koriander, blaadjes grof gehakt
  • 1 el olijfolie
  • 2 bosjes lente-ui
  • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

  • grillpan

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 4 Ierse ribeyes, op kamertemperatuur
  • 1 mango
  • 2 tomaten
  • 1 limoen
  • 2 avocado’s
  • 1 groene jalapeño, zaadlijst verwijderd
  • 15 g koriander, blaadjes grof gehakt
  • 1 el olijfolie
  • 2 bosjes lente-ui
  • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

  • grillpan

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Schil de mango en snij het vruchtvlees in kleine blokjes van circa 7 mm. Snij de tomaten in blokjes van dezelfde maat en verwijder de zaadlijsten. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Meng de mango met de tomaat en voeg het limoenrasp toe. Schil de avocado’s en snij het vruchtvlees in blokjes en voeg toe. Schep om en voeg naar smaak limoensap toe. Snij het vruchtvlees van de jalapeño fijn en voeg naar smaak toe. Schep de koriander erdoor. Breng de salsa op smaak met zout.
  2. Verhit de grillpan. Dep de Ierse ribeyes droog, bestrijk ze dun met de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Grill de ribeyes naar wens rare, medium rare of medium. Keer ze om als ze gemakkelijk loslaten van de grillpan. Laat de ribeyes 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel.
    Verwijder het buitenste blad van de lente-ui en snij zo’n 2-3 cm van de bovenkant af. Grill de lente-uitjes daarna in z’n geheel een paar minuten op de grillpan tot ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben. Serveer de ribeyes met de salsa en de lente-ui.

Bereidingswijze:

  1. Schil de mango en snij het vruchtvlees in kleine blokjes van circa 7 mm. Snij de tomaten in blokjes van dezelfde maat en verwijder de zaadlijsten. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Meng de mango met de tomaat en voeg het limoenrasp toe. Schil de avocado’s en snij het vruchtvlees in blokjes en voeg toe. Schep om en voeg naar smaak limoensap toe. Snij het vruchtvlees van de jalapeño fijn en voeg naar smaak toe. Schep de koriander erdoor. Breng de salsa op smaak met zout.
  2. Verhit de grillpan. Dep de Ierse ribeyes droog, bestrijk ze dun met de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Grill de ribeyes naar wens rare, medium rare of medium. Keer ze om als ze gemakkelijk loslaten van de grillpan. Laat de ribeyes 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel.
    Verwijder het buitenste blad van de lente-ui en snij zo’n 2-3 cm van de bovenkant af. Grill de lente-uitjes daarna in z’n geheel een paar minuten op de grillpan tot ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben. Serveer de ribeyes met de salsa en de lente-ui.