Gegrilde Ierse ribeye met tijm en gepofte rode bietjes

4 personen
40 minuten

Ingrediënten:

  • 4 Ierse ribeyes, op kamertemperatuur
  • 4-6 middelgrote bieten (in verschillende kleuren)
  • 2 el hazelnoten
  • 4 el mayonaise
  • 2 el crème fraîche
  • 15 g peterselie, alleen de blaadjes
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 el rietsuiker
  • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

  • BBQ
  • aluminiumfolie

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 4 Ierse ribeyes, op kamertemperatuur
  • 4-6 middelgrote bieten (in verschillende kleuren)
  • 2 el hazelnoten
  • 4 el mayonaise
  • 2 el crème fraîche
  • 15 g peterselie, alleen de blaadjes
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 el rietsuiker
  • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

  • BBQ
  • aluminiumfolie

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Ontsteek tijdig de BBQ. Wikkel de ongeschilde bieten in aluminiumfolie en leg ze tussen de kolen. Keer ze halverwege. Neem ze na circa 30 minuten uit de BBQ en controleer met een vork of ze zacht en gaar zijn.
  2. Maak ondertussen de mayonaise: rooster de hazelnoten in een droge koekenpan in circa 3 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak ze fijn. Roer de hazelnoten met de mayonaise door de crème fraîche. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Neem de bieten van de BBQ en laat ze iets afkoelen. Verwijder de schil en snijd ze in parten. Besprenkel ze nog warm met de azijn en bestrooi ze met rietsuiker. Snijd de peterselie fijn en strooi over de bieten.
  4. Dep de Ierse ribeyes droog, bestrijk ze dun met de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Grill de ribeyes naar wens rare, medium rare of medium. Keer ze regelmatig. Laat de ribeyes 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel. Serveer de Ierse ribeyes met de bieten en de hazelnootmayonaise.

Bereidingswijze:

  1. Ontsteek tijdig de BBQ. Wikkel de ongeschilde bieten in aluminiumfolie en leg ze tussen de kolen. Keer ze halverwege. Neem ze na circa 30 minuten uit de BBQ en controleer met een vork of ze zacht en gaar zijn.
  2. Maak ondertussen de mayonaise: rooster de hazelnoten in een droge koekenpan in circa 3 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak ze fijn. Roer de hazelnoten met de mayonaise door de crème fraîche. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Neem de bieten van de BBQ en laat ze iets afkoelen. Verwijder de schil en snijd ze in parten. Besprenkel ze nog warm met de azijn en bestrooi ze met rietsuiker. Snijd de peterselie fijn en strooi over de bieten.
  4. Dep de Ierse ribeyes droog, bestrijk ze dun met de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Grill de ribeyes naar wens rare, medium rare of medium. Keer ze regelmatig. Laat de ribeyes 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel. Serveer de Ierse ribeyes met de bieten en de hazelnootmayonaise.