Gehaktbrood met boterbonen en tomaten

4 personen
75 minuten

Ingrediënten:

GEHAKTBROOD

    • 675 g mager rundergehakt
    • 2 el olijfolie
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 2 selderijstengels, schoongemaakt en fijngesneden
    • ½ tl gemalen komijn
    • 1 tl gemalen koriander
    • 2 tl paprikapoeder, pikant
    • 1 groot ei
    • 100 g gedroogd wit broodkruim (panko)
    • 1 tl verse tijm, gehakt
    • 2-3 doorregen plakjes magere bacon, door de helft gesneden
    • 1 el maple syrup of ahornsiroop

TOMATENSAUS

  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 selderijstengel, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el verse salie, gehakt
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 2 blikjes tomatenblokjes à 400 g
  • 2 blikjes boterbonen à 400 g, uitgelekt en afgespoeld
  • Gehakte verse bladpeterselie, om te garneren
  • Gestoomde bimi, om erbij te serveren

Ingrediënten:

GEHAKTBROOD

    • 675 g mager rundergehakt
    • 2 el olijfolie
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 2 selderijstengels, schoongemaakt en fijngesneden
    • ½ tl gemalen komijn
    • 1 tl gemalen koriander
    • 2 tl paprikapoeder, pikant
    • 1 groot ei
    • 100 g gedroogd wit broodkruim (panko)
    • 1 tl verse tijm, gehakt
    • 2-3 doorregen plakjes magere bacon, door de helft gesneden
    • 1 el maple syrup of ahornsiroop

TOMATENSAUS

  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 selderijstengel, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el verse salie, gehakt
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 2 blikjes tomatenblokjes à 400 g
  • 2 blikjes boterbonen à 400 g, uitgelekt en afgespoeld
  • Gehakte verse bladpeterselie, om te garneren
  • Gestoomde bimi, om erbij te serveren

Bereidingswijze:

  1. Verhit de oven voor op 230°C. Verhit de olie in een braadpan en bak de ui en selderij 5 minuten tot ze zacht zijn. Roer de komijn, koriander en paprikapoeder erdoor en bak nog een minuut, blijf roeren.
  2. Doe het uienmengsel in een schaal en voeg er het gehakt, ei, broodkruim en de tijm bij. Gebruik je handen, meng het goed door elkaar, doe het in een 1.2 liter anti-aanbak broodblik bekleed met bakpapier en druk het goed aan. Zet het in de oven, verlaag de oventemperatuur naar 180°C, gasstand 4 en bak 45 minuten.
  3. In de tussentijd maak je de saus. Verhit de rest van de olijfolie in een braadpan en bak de ui, selderijstengel, knoflook, salie en rode peper ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn, maar niet verkleurd. Bestrooi ruim met peper en zout. Roer er de tomaten door en breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat zachtjes 10 minuten pruttelen tot het wat ingekookt is. Roer de boterbonen er door en doe het in een braadslede.
  4. Haal het gehaktbrood uit de oven en laat het overtollig vet weglopen, leg het dan tussen de boterbonen en tomaten. Doe de plakjes bacon op het gehaktbrood en bestrijk het met de ahornsiroop, zet het dan terug in de oven voor nog 10 tot 15 minuten tot de bacon goudbruin is en de boterbonen bubbelen. Garneer met peterselie en serveer direct met een schaal gestoomde bimi en laat iedereen zelf opscheppen.

Bereidingswijze:

  1. Verhit de oven voor op 230°C. Verhit de olie in een braadpan en bak de ui en selderij 5 minuten tot ze zacht zijn. Roer de komijn, koriander en paprikapoeder erdoor en bak nog een minuut, blijf roeren.
  2. Doe het uienmengsel in een schaal en voeg er het gehakt, ei, broodkruim en de tijm bij. Gebruik je handen, meng het goed door elkaar, doe het in een 1.2 liter anti-aanbak broodblik bekleed met bakpapier en druk het goed aan. Zet het in de oven, verlaag de oventemperatuur naar 180°C, gasstand 4 en bak 45 minuten.
  3. In de tussentijd maak je de saus. Verhit de rest van de olijfolie in een braadpan en bak de ui, selderijstengel, knoflook, salie en rode peper ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn, maar niet verkleurd. Bestrooi ruim met peper en zout. Roer er de tomaten door en breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat zachtjes 10 minuten pruttelen tot het wat ingekookt is. Roer de boterbonen er door en doe het in een braadslede.
  4. Haal het gehaktbrood uit de oven en laat het overtollig vet weglopen, leg het dan tussen de boterbonen en tomaten. Doe de plakjes bacon op het gehaktbrood en bestrijk het met de ahornsiroop, zet het dan terug in de oven voor nog 10 tot 15 minuten tot de bacon goudbruin is en de boterbonen bubbelen. Garneer met peterselie en serveer direct met een schaal gestoomde bimi en laat iedereen zelf opscheppen.