Gerookte Ierse ribeye met een vinaigrette van jus

4 personen
50 minuten

Ingrediënten

  • 1 dubbele Ierse ribeye à 240 g
  • 1 tl rookmot naar smaak
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 jeneverbessen
  • Aardappelpuree
  • 100 g doperwten
  • 100 g tuinbonen
  • 1 el roomboter
  • 1 bosje lente-ui, in schuine stukjes
  • 100 ml dunne vleesjus
  • Flinke scheut olijfolie

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten

  • 1 dubbele Ierse ribeye à 240 g
  • 1 tl rookmot naar smaak
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 jeneverbessen
  • Aardappelpuree
  • 100 g doperwten
  • 100 g tuinbonen
  • 1 el roomboter
  • 1 bosje lente-ui, in schuine stukjes
  • 100 ml dunne vleesjus
  • Flinke scheut olijfolie

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze

  1. Bestrooi de Ierse ribeye met peper en zout. Verdeel de rookmot over de bodem van een rookoven of gietijzeren pan en leg er het takje rozemarijn en de jeneverbessen op. Zet er een rekje op. Sluit de rookoven of pan heel goed af en zodra het begint te roken de ribeye op het rekje leggen en de pan weer goed sluiten.
  2. Laat de ribeye, afhankelijk van de dikte, tussen de 20 en 30 minuten roken. Maak in de tussentijd een luchtige aardappelpuree en kook de doperwten en tuinbonen beetgaar.
    Dop de tuinbonen dubbel. Smelt de roomboter en stoof de doperwten, tuinbonen en lente-ui een paar minuten op een matig vuur. Haal de ribeye uit de pan, laat hem even rusten en snijd hem dan in dunne plakjes.
  3. Verwarm de vleesjus en schep de olijfolie erdoor. Verdeel de plakjes ribeye over het midden van het bord, leg er aardappelpuree bij en verdeel de doperwten, tuinbonen en lente-ui er over. Schep er de vinaigrette van jus omheen.

Bereidingswijze

  1. Bestrooi de Ierse ribeye met peper en zout. Verdeel de rookmot over de bodem van een rookoven of gietijzeren pan en leg er het takje rozemarijn en de jeneverbessen op. Zet er een rekje op. Sluit de rookoven of pan heel goed af en zodra het begint te roken de ribeye op het rekje leggen en de pan weer goed sluiten.
  2. Laat de ribeye, afhankelijk van de dikte, tussen de 20 en 30 minuten roken. Maak in de tussentijd een luchtige aardappelpuree en kook de doperwten en tuinbonen beetgaar.
    Dop de tuinbonen dubbel. Smelt de roomboter en stoof de doperwten, tuinbonen en lente-ui een paar minuten op een matig vuur. Haal de ribeye uit de pan, laat hem even rusten en snijd hem dan in dunne plakjes.
  3. Verwarm de vleesjus en schep de olijfolie erdoor. Verdeel de plakjes ribeye over het midden van het bord, leg er aardappelpuree bij en verdeel de doperwten, tuinbonen en lente-ui er over. Schep er de vinaigrette van jus omheen.