Gestoomde Bapao met Guinness gegaarde Ierse rundersukade en spicy ketchup

4 personen
90 minuten

Ingrediënten:

IERSE SUKADE

  • 4 stuks Ierse sukade lappen van 170-200 gram
  • 150 gr bruine suiker
  • 150 ml Guinness
  • 25 gr honing
  • 25 ml azijn
  • 8 gr zeezout
  • ½ Spaanse peper (zaadjes verwijderd en fijngesneden)
  • 15 gr verse gember (geraspt)

BAPAO DEEG

  • 700 gr bapao meel of patisserie bloem
  • 465 ml water
  • 12 gr gedroogde gist
  • 4 gr suiker
  • 6 gr zout

Ingrediënten:

IERSE SUKADE

  • 4 stuks Ierse sukade lappen van 170-200 gram
  • 150 gr bruine suiker
  • 150 ml Guinness
  • 25 gr honing
  • 25 ml azijn
  • 8 gr zeezout
  • ½ Spaanse peper (zaadjes verwijderd en fijngesneden)
  • 15 gr verse gember (geraspt)

BAPAO DEEG

  • 700 gr bapao meel of patisserie bloem
  • 465 ml water
  • 12 gr gedroogde gist
  • 4 gr suiker
  • 6 gr zout

Bereidingswijze:

  1. Ierse sukade: Verwarm een oven voor op 160 graden. Braad de sukade bruin aan in een passende pan. Mix de suiker, Spaanse peper, gember, Guinness, honing, azijn en zeezout met elkaar. Vervolgens leggen we de sukade in een net passende pan en bedek met het mengsel. Dek af met aluminiumfolie en zet in de oven. Om de 45 minuten verwijderen we het folie en schep de “glaze” over het vlees. Herhaal totdat de sukade bijna elkaar valt en het vlees los aan voelt, dit duurt ongeveer 3 uur. Dan het vlees voorzichtig uit de pan halen en op een schaal laten afkoelen, deze luchtig afdekken met folie op een warme plek. De marinade van het vlees nu verder reduceren totdat het mooi indikt. Als de sukade is afgekoeld, dit op een snijplank fijnhakken.
    Dit vermengen met de gereduceerde marinade, totdat het smeuïg is, dit hoog op smaak maken en in de koeling koel zetten tot gebruik.
  2. Bapao deeg: Los in het water de gedroogde gist op. Meng meel met zout en suiker. Voeg het gistwater toe aan meel en meng dit, kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg 15 minuten rusten buiten de koelkast met een doek erover. Verdeel het deeg in 24 stukken van ongeveer 50 gram. Bol deze op en laat weer rusten.
  3. Bapao maken: De hoeveelheid vulling naar deeg is 2 delen deeg – 1 deel vlees – dit betekent dat we de sukade mix verdelen in delen van 25 gram- dit tot een balletje rollen.
    In de stoommandjes leggen wij een passend stuk bakpapier (houd de randen vrij!) en prikken hierin met een satéprikker kleine gaatjes. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte zit tussen de bapao’s want ze rijzen ook nog, houd 2 vingers dikte afstand is het advies per bapao. Vul het bapao deeg, door het tussen je vingers licht uit te spreiden, het vlees dan in het midden plaatsen en het deeg er weer om heen vouwen. Dit met de sluiting naar beneden op het bakpapier. Met een bloemenspuit de bapao’s bevochtigen met water. De bapao’s ongeveer een 1 uur laten rijzen op een warme plek. Dan in 12 minuten gaar stomen.
quality-mark

The Quality Mark & You

Learn More

Bereidingswijze:

  1. Ierse sukade: Verwarm een oven voor op 160 graden. Braad de sukade bruin aan in een passende pan. Mix de suiker, Spaanse peper, gember, Guinness, honing, azijn en zeezout met elkaar. Vervolgens leggen we de sukade in een net passende pan en bedek met het mengsel. Dek af met aluminiumfolie en zet in de oven. Om de 45 minuten verwijderen we het folie en schep de “glaze” over het vlees. Herhaal totdat de sukade bijna elkaar valt en het vlees los aan voelt, dit duurt ongeveer 3 uur. Dan het vlees voorzichtig uit de pan halen en op een schaal laten afkoelen, deze luchtig afdekken met folie op een warme plek. De marinade van het vlees nu verder reduceren totdat het mooi indikt. Als de sukade is afgekoeld, dit op een snijplank fijnhakken.
    Dit vermengen met de gereduceerde marinade, totdat het smeuïg is, dit hoog op smaak maken en in de koeling koel zetten tot gebruik.
  2. Bapao deeg: Los in het water de gedroogde gist op. Meng meel met zout en suiker. Voeg het gistwater toe aan meel en meng dit, kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg 15 minuten rusten buiten de koelkast met een doek erover. Verdeel het deeg in 24 stukken van ongeveer 50 gram. Bol deze op en laat weer rusten.
  3. Bapao maken: De hoeveelheid vulling naar deeg is 2 delen deeg – 1 deel vlees – dit betekent dat we de sukade mix verdelen in delen van 25 gram- dit tot een balletje rollen.
    In de stoommandjes leggen wij een passend stuk bakpapier (houd de randen vrij!) en prikken hierin met een satéprikker kleine gaatjes. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte zit tussen de bapao’s want ze rijzen ook nog, houd 2 vingers dikte afstand is het advies per bapao. Vul het bapao deeg, door het tussen je vingers licht uit te spreiden, het vlees dan in het midden plaatsen en het deeg er weer om heen vouwen. Dit met de sluiting naar beneden op het bakpapier. Met een bloemenspuit de bapao’s bevochtigen met water. De bapao’s ongeveer een 1 uur laten rijzen op een warme plek. Dan in 12 minuten gaar stomen.