Ierse entrecote met vijgensaus en blauwaderkaas

4 personen
35 minuten

Ingrediënten:

  • 4 Ierse entrecotes, op kamertemperatuur
  • 4 el boter
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 2 middelgrote rode uien, in parten
  • 6 el vijgenjam
  • 1 el rode wijnazijn
  • 4 stronkjes witlof
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el grove mosterd
  • 5 el olijfolie extra vergine
  • 4 verse vijgen, in parten
  • 3 el walnoten, geroosterd
  • 150 g blauwaderkaas (bijv. Roquefort)
  • zout en versgemalen zwarte peper

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 4 Ierse entrecotes, op kamertemperatuur
  • 4 el boter
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 2 middelgrote rode uien, in parten
  • 6 el vijgenjam
  • 1 el rode wijnazijn
  • 4 stronkjes witlof
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el grove mosterd
  • 5 el olijfolie extra vergine
  • 4 verse vijgen, in parten
  • 3 el walnoten, geroosterd
  • 150 g blauwaderkaas (bijv. Roquefort)
  • zout en versgemalen zwarte peper

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de uien en de gedroogde rozemarijn in circa 10 minuten zacht. Voeg de vijgenjam, rode wijnazijn en 2 eetlepels water toe en roerbak nog een paar minuten. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Maak dan de salade. Snij de onderkant van de witlof, haal de blaadjes los, halveer ze in de lengte en doe ze in een kom. Klop een vinaigrette door de witte wijnazijn met de mosterd glad te roeren. Voeg dan de olijfolie extra vergine toe en breng op smaak met zout en peper.
  3. Hak de walnoten. Meng de vinaigrette door de witlof, verdeel de vijgen en de walnoten erover.
  4. Verhit een grote koekenpan en voeg 2 eetlepels boter toe. Wacht tot de boter is gestopt met bruisen en leg de Ierse entrecotes in de pan. Probeer ze zoveel mogelijk in beweging te houden.
  5. Keer ze als ze aan de onderkant mooi bruin zijn en voeg dan nog 1 eetlepel boter toe (om te voorkomen dat de boter in de pan gaat aanbranden en voor de smaak natuurlijk).
    Bak de entrecotes naar wens rare, medium rare of medium. Laat de entrecotes 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel.
  6. Serveer de entrecotes met de blauwaderkaas, warme vijgensaus en de witlofsalade.

Bereidingswijze:

  1. Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de uien en de gedroogde rozemarijn in circa 10 minuten zacht. Voeg de vijgenjam, rode wijnazijn en 2 eetlepels water toe en roerbak nog een paar minuten. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Maak dan de salade. Snij de onderkant van de witlof, haal de blaadjes los, halveer ze in de lengte en doe ze in een kom. Klop een vinaigrette door de witte wijnazijn met de mosterd glad te roeren. Voeg dan de olijfolie extra vergine toe en breng op smaak met zout en peper.
  3. Hak de walnoten. Meng de vinaigrette door de witlof, verdeel de vijgen en de walnoten erover.
  4. Verhit een grote koekenpan en voeg 2 eetlepels boter toe. Wacht tot de boter is gestopt met bruisen en leg de Ierse entrecotes in de pan. Probeer ze zoveel mogelijk in beweging te houden.
  5. Keer ze als ze aan de onderkant mooi bruin zijn en voeg dan nog 1 eetlepel boter toe (om te voorkomen dat de boter in de pan gaat aanbranden en voor de smaak natuurlijk).
    Bak de entrecotes naar wens rare, medium rare of medium. Laat de entrecotes 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel.
  6. Serveer de entrecotes met de blauwaderkaas, warme vijgensaus en de witlofsalade.