Ierse ribeye met zoete aardappel, zure room, basilicum en pistache

4 personen
40 minuten

Ingrediënten:

  • 4x (à 200 g) Ierse ribeye, op kamertemperatuur
  • 2 grote zoete aardappels (schoongeboend)
  • 1 el olijfolie
  • 2 el pistachenoten
  • 15 g basilicum
  • 2 lente-uitjes
  • 2 citroenen
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Verder nodig:

  • aluminiumfolie

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 4x (à 200 g) Ierse ribeye, op kamertemperatuur
  • 2 grote zoete aardappels (schoongeboend)
  • 1 el olijfolie
  • 2 el pistachenoten
  • 15 g basilicum
  • 2 lente-uitjes
  • 2 citroenen
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Verder nodig:

  • aluminiumfolie

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Bereid de BBQ voor op direct grillen (225ºC).
  2. Halveer de zoete aardappels in de lengte en bestrijk ze licht met olijfolie en strooi grof zeezout er overheen. Leg de zoete aardappel op de BBQ, doe de deksel en rooster ze in ca. 30 minuten gaar.
  3. Hak de pistachenoten fijn. Hak de helft van de basilicum ook fijn. Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
  4. Rasp de gele schil van een citroen en halveer beide vruchten. Leg de halve citroenen met de snijkant naar beneden op de BBQ en gril ca. 8 minuten of tot het vruchtvlees mooi bruin is
  5. Meng de pistachenoten met het basilicum, de lente-ui, citroenrasp en extra vergine olijfolie. Breng op smaak met citroensap en peper en zout.
  6. Dep de ribeye droog met keukenpapier en bestrooi met zout (peper na het grillen). Gril de ribeye aan weerszijden circa 3 minuten om en om, of tot ze een kerntemperatuur van 56°C, dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat ze 3 minuten rusten.
  7. Bestrooi de zoete aardappel met peper en zout naar smaak. Serveer met de ribeye, de citroen en de rest van de basilicumblaadjes.

Bereidingswijze:

  1. Bereid de BBQ voor op direct grillen (225ºC).
  2. Halveer de zoete aardappels in de lengte en bestrijk ze licht met olijfolie en strooi grof zeezout er overheen. Leg de zoete aardappel op de BBQ, doe de deksel en rooster ze in ca. 30 minuten gaar.
  3. Hak de pistachenoten fijn. Hak de helft van de basilicum ook fijn. Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
  4. Rasp de gele schil van een citroen en halveer beide vruchten. Leg de halve citroenen met de snijkant naar beneden op de BBQ en gril ca. 8 minuten of tot het vruchtvlees mooi bruin is
  5. Meng de pistachenoten met het basilicum, de lente-ui, citroenrasp en extra vergine olijfolie. Breng op smaak met citroensap en peper en zout.
  6. Dep de ribeye droog met keukenpapier en bestrooi met zout (peper na het grillen). Gril de ribeye aan weerszijden circa 3 minuten om en om, of tot ze een kerntemperatuur van 56°C, dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat ze 3 minuten rusten.
  7. Bestrooi de zoete aardappel met peper en zout naar smaak. Serveer met de ribeye, de citroen en de rest van de basilicumblaadjes.