Ierse runderstoofpot met pastinaak

6 personen
165 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg doorregen Ierse runderlappen, op kamertemperatuur
  • 1 el milde paprikapoeder
  • 3 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 uien, in partjes
  • 3 takjes tijm
  • 200 ml vleesfond
  • 150 ml medium dry sherry
  • 300 g pastinaak
  • 300 g winterwortel
  • 6 stengels bleekselderij
  • 3 el platte peterselie, fijngehakt

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 1 kg doorregen Ierse runderlappen, op kamertemperatuur
  • 1 el milde paprikapoeder
  • 3 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 uien, in partjes
  • 3 takjes tijm
  • 200 ml vleesfond
  • 150 ml medium dry sherry
  • 300 g pastinaak
  • 300 g winterwortel
  • 6 stengels bleekselderij
  • 3 el platte peterselie, fijngehakt

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Snijd de doorregen Ierse runderlappen in stukken van vijf cm en wrijf ze in met paprikapoeder, zout en peper. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de stukken vlees op matig hoog vuur bruin.
  2. Schep de knoflook en ui door het bakvet. Leg de takjes tijm tussen het vlees en schenk de fond en sherry langs de rand bij het vlees. Stoof het vlees twee uur met de deksel schuin op de pan. Het vocht mag maar net pruttelen. Zet de pan eventueel op een vlamverdeler. Schep het vlees af en toe om.
  3. Schil de pastinaak, wortel en bleekselderijstengels met een dunschiller. Snijd de pastinaak en wortel in plakken en de bleekselderij in stukken van drie cm. Schep de groenten door het stoofvocht en stoof het vlees met de groenten nog 30 minuten tot de groenten gaar zijn en het vlees botermals is. Breng op smaak met zout en peper en schep de peterselie erdoor. Serveer de stoofpot met rijst, pasta of brood.

Bereidingswijze:

  1. Snijd de doorregen Ierse runderlappen in stukken van vijf cm en wrijf ze in met paprikapoeder, zout en peper. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de stukken vlees op matig hoog vuur bruin.
  2. Schep de knoflook en ui door het bakvet. Leg de takjes tijm tussen het vlees en schenk de fond en sherry langs de rand bij het vlees. Stoof het vlees twee uur met de deksel schuin op de pan. Het vocht mag maar net pruttelen. Zet de pan eventueel op een vlamverdeler. Schep het vlees af en toe om.
  3. Schil de pastinaak, wortel en bleekselderijstengels met een dunschiller. Snijd de pastinaak en wortel in plakken en de bleekselderij in stukken van drie cm. Schep de groenten door het stoofvocht en stoof het vlees met de groenten nog 30 minuten tot de groenten gaar zijn en het vlees botermals is. Breng op smaak met zout en peper en schep de peterselie erdoor. Serveer de stoofpot met rijst, pasta of brood.