In bier gesmoord Ierse schouderstuk

6 personen
520 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg schouderstuk (sukade)
  • 4 worteltjes per persoon
  • 1 theelepel suiker of een suikerklontje
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 150 g spek
  • 5 cl olie
  • 25 cl de lagerbier
  • 4 aardappelen
  • Gesmolten boter

Ingrediënten:

  • 1 kg schouderstuk (sukade)
  • 4 worteltjes per persoon
  • 1 theelepel suiker of een suikerklontje
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 150 g spek
  • 5 cl olie
  • 25 cl de lagerbier
  • 4 aardappelen
  • Gesmolten boter

Bereidingswijze:

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 160 °C. Strooi zout en versgemalen peper over het schouderstuk en braad het in een gietijzeren pan aan in de boter totdat het rondom mooi bruin is.
  2. Meng de uien, sjalot, knoflook, spekjes en de olie. Voeg daar 1 tl suiker aan toe en meng het door elkaar. Doe dit mengsel bij het vlees en bak het even aan, blus het vlees en het spekjes/ui/knoflookmengsel met de 2 flesjes trappistenbier en breng het aan de kook.
  3. Zet de gietijzeren pan met het deksel erop in de oven en laat het gedurende 6 uur smoren in de oven. Bevochtig het vlees regelmatig met de jus uit de pan. Het laatste kwartier de wortels bij het vlees doen.
  4. Het vlees moet na het smoren zeer mals zijn. Laat het afkoelen in het braadvet. Snijd het vlees in dikke plakken van ongeveer 2 cm dik. Braad het vlees aan twee kanten in een koekenpan.
  5. Zeef de jus en schep het vet eraf. Kook de jus in tot de helft en bind hem licht (met een tl bloem).

Bereidingswijze:

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 160 °C. Strooi zout en versgemalen peper over het schouderstuk en braad het in een gietijzeren pan aan in de boter totdat het rondom mooi bruin is.
  2. Meng de uien, sjalot, knoflook, spekjes en de olie. Voeg daar 1 tl suiker aan toe en meng het door elkaar. Doe dit mengsel bij het vlees en bak het even aan, blus het vlees en het spekjes/ui/knoflookmengsel met de 2 flesjes trappistenbier en breng het aan de kook.
  3. Zet de gietijzeren pan met het deksel erop in de oven en laat het gedurende 6 uur smoren in de oven. Bevochtig het vlees regelmatig met de jus uit de pan. Het laatste kwartier de wortels bij het vlees doen.
  4. Het vlees moet na het smoren zeer mals zijn. Laat het afkoelen in het braadvet. Snijd het vlees in dikke plakken van ongeveer 2 cm dik. Braad het vlees aan twee kanten in een koekenpan.
  5. Zeef de jus en schep het vet eraf. Kook de jus in tot de helft en bind hem licht (met een tl bloem).