Irish stew met stout bier

Irish stew, ofwel Ierse stoofpot, is een hartverwarmend recept dat de ziel van de Ierse keuken belichaamt. Dit traditionele gerecht, oorspronkelijk bereid met de eenvoudige ingrediënten die voorhanden waren - zoals lamsvlees, aardappelen, wortels en uien - vertelt een verhaal van het Ierse platteland, waar comfort food en gemeenschapszin hand in hand gaan. Door de jaren heen heeft deze stoofpot niet alleen harten veroverd in Ierland, maar over de hele wereld. Het is de perfecte maaltijd voor een koude avond, waarbij elke hap je meevoert naar de groene heuvels en gezellige haardvuren van Ierland.

4 personen
270 minuten
Irish stew recept

Ingrediënten:

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el boter
  • 6 sjalotten, in ringen
  • 1 winterpeen (ca. 200 g), in plakjes
  • 1 pastinaak (ca. 200 g), in plakjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 500 ml stout bier, bijvoorbeeld Guinness
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 1 prei, in dikke ringen
  • zout en versgemalen zwarte peper

Waarom Irish stew met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van dit overheerlijke Irish stew recept! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el boter
  • 6 sjalotten, in ringen
  • 1 winterpeen (ca. 200 g), in plakjes
  • 1 pastinaak (ca. 200 g), in plakjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 500 ml stout bier, bijvoorbeeld Guinness
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 1 prei, in dikke ringen
  • zout en versgemalen zwarte peper

Waarom Irish stew met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van dit overheerlijke Irish stew recept! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Irish stew bereidingswijze

Om dit heerlijke Irish stew recept te maken ga je als volgt te werk:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 2 cm. Verhit 2 eetlepels boter in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de boter in de pan, doe de sjalotten, winterpeen en pastinaak erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de kruiden, de specerijen en het bier toe.
  3. Doe het vlees weer terug in de pan en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar (hoe langer hoe beter). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Voeg de laatste 10 minuten de prei toe.
  5. Breng de Irish stew op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

 

Irish stew bereidingswijze

Om dit heerlijke Irish stew recept te maken ga je als volgt te werk:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 2 cm. Verhit 2 eetlepels boter in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de boter in de pan, doe de sjalotten, winterpeen en pastinaak erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de kruiden, de specerijen en het bier toe.
  3. Doe het vlees weer terug in de pan en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar (hoe langer hoe beter). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Voeg de laatste 10 minuten de prei toe.
  5. Breng de Irish stew op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.