Italiaanse gehaktballetjes met spinazie gratin

4 personen
60 minuten
Italiaanse gehaktballetjes met spinazie gratin

Ingrediënten:

  • 600 g mager rundergehakt
  • Ongeveer 175 ml melk
  • 50 g verse witte broodkruim
  • 225 g penne pasta
  • Ongeveer 6 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 blikjes hele tomaten à 400 g
  • 2 el zongedroogde tomatenpuree
  • Snuf suiker
  • 2 el verse peterselie, gehakt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 12 el versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eieren, licht geklopt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 300 g jonge bladspinazie
  • 2 bolletjes buffelmozzarella à 125 g
  • Gemengde salade, met een beetje dressing, om bij te serveren
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

For English recipes go to Bord Bia.ie

Ingrediënten:

  • 600 g mager rundergehakt
  • Ongeveer 175 ml melk
  • 50 g verse witte broodkruim
  • 225 g penne pasta
  • Ongeveer 6 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 blikjes hele tomaten à 400 g
  • 2 el zongedroogde tomatenpuree
  • Snuf suiker
  • 2 el verse peterselie, gehakt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 12 el versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eieren, licht geklopt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 300 g jonge bladspinazie
  • 2 bolletjes buffelmozzarella à 125 g
  • Gemengde salade, met een beetje dressing, om bij te serveren
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

For English recipes go to Bord Bia.ie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C, gasstand 4. Giet de melk over het broodkruim en laat weken. Doe de penne in een pan met kokend, gezouten water en kook ongeveer 10 minuten of beetgaar.
  2. Verhit de 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en bak de ui tot deze zacht is. Doe de tomaten en tomatenpuree erbij. Voeg peper en zout en suiker toe en laat zachtjes 10 minuten koken, gebruik een aardappelstamper om de tomaten te breken.
  3. Meng het vlees, de peterselie, oregano, 4 eetlepels Parmezaanse kaas, de eieren en knoflook. Knijp het vocht uit het broodkruim en voeg dit bij het mengsel. Breng op smaak met peper en zout, meng goed en maak balletjes ter grootte van een walnoot, ongeveer veertien in totaal.
  4. Verhit de overgebleven olie in een braadpan. Doe de helft van de gehaktballetjes in de braadpan en bak ze 6-8 minuten tot ze gaar zijn en lichtbruin van kleur. Leg ze op een bord en herhaal dit met de rest van de gehaktballetjes.
  5. Giet de pasta af en meng er vier eetlepels saus doorheen. Verdeel de helft van de saus over de bodem van een ovenvaste schaal en bedek dit met de pasta.
  6. Voeg een beetje olijfolie in de pan en roerbak de spinazie snel tot deze slinkt, maak op smaak met zout en peper en giet overtollig vocht af. Maak kleine bergjes van de geslonken spinazie en leg de gehaktballetjes erop, lepel vervolgens de overgebleven saus erover. Snijd of trek de mozzarella in reepjes en leg ze bovenop, strooi er dan de rest van de Parmezaanse kaas over. Zet 20-25 minuten in de oven tot het bubbelt en goudbruin kleurt. Dien direct op met een aparte schaal salade.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C, gasstand 4. Giet de melk over het broodkruim en laat weken. Doe de penne in een pan met kokend, gezouten water en kook ongeveer 10 minuten of beetgaar.
  2. Verhit de 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en bak de ui tot deze zacht is. Doe de tomaten en tomatenpuree erbij. Voeg peper en zout en suiker toe en laat zachtjes 10 minuten koken, gebruik een aardappelstamper om de tomaten te breken.
  3. Meng het vlees, de peterselie, oregano, 4 eetlepels Parmezaanse kaas, de eieren en knoflook. Knijp het vocht uit het broodkruim en voeg dit bij het mengsel. Breng op smaak met peper en zout, meng goed en maak balletjes ter grootte van een walnoot, ongeveer veertien in totaal.
  4. Verhit de overgebleven olie in een braadpan. Doe de helft van de gehaktballetjes in de braadpan en bak ze 6-8 minuten tot ze gaar zijn en lichtbruin van kleur. Leg ze op een bord en herhaal dit met de rest van de gehaktballetjes.
  5. Giet de pasta af en meng er vier eetlepels saus doorheen. Verdeel de helft van de saus over de bodem van een ovenvaste schaal en bedek dit met de pasta.
  6. Voeg een beetje olijfolie in de pan en roerbak de spinazie snel tot deze slinkt, maak op smaak met zout en peper en giet overtollig vocht af. Maak kleine bergjes van de geslonken spinazie en leg de gehaktballetjes erop, lepel vervolgens de overgebleven saus erover. Snijd of trek de mozzarella in reepjes en leg ze bovenop, strooi er dan de rest van de Parmezaanse kaas over. Zet 20-25 minuten in de oven tot het bubbelt en goudbruin kleurt. Dien direct op met een aparte schaal salade.