Oma's hachee met chocolade

4 personen
180 minuten

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
  • 80 g boter
  • 1 kilo uien, grof gesneden
  • 6 laurierbladen
  • 6 kruidnagels
  • 3 el witte wijnazijn
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1,5 rundvlees bouillonblokjes
  • 30 g pure chocolade, in stukjes gehakt
  • 30 g ontbijtkoek, in stukken gesneden
  • peper en zout

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
  • 80 g boter
  • 1 kilo uien, grof gesneden
  • 6 laurierbladen
  • 6 kruidnagels
  • 3 el witte wijnazijn
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1,5 rundvlees bouillonblokjes
  • 30 g pure chocolade, in stukjes gehakt
  • 30 g ontbijtkoek, in stukken gesneden
  • peper en zout

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in stukjes van circa 1 1⁄2 cm. Bestrooi de blokjes vlees met peper en zout. Verhit in een braadpan de helft van de boter en bak hierin de helft van het vlees enkele minuten rondom bruin op middelhoog vuur.
  • Schep het vlees voortdurend om zodat het mooi bruin wordt. Haal het vlees eruit en doe de rest van de boter erbij en bak hierin de andere helft van de blokjes vlees bruin. Doe daarna al het vlees in de pan en zet alles op laag vuur.
  • Voeg de grof gesneden uien erbij en fruit de uien enkele minuten. Roer regelmatig door.
  • Doe de laurierblaadjes, kruidnagels, azijn, suiker, bouillonblokjes en 750 ml warm water erbij. Laat 2,5 uur op een laag vuurtje met de deksel op de pan gaar stoven. Roer alles regelmatig door.
  • Het laatste half uur mag de deksel van de pan. In de laatste 10 minuten mag de chocolade en de ontbijtkoek er voorzichtig door geroerd worden. Voeg eventueel wat peper en zout naar smaak toe.

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in stukjes van circa 1 1⁄2 cm. Bestrooi de blokjes vlees met peper en zout. Verhit in een braadpan de helft van de boter en bak hierin de helft van het vlees enkele minuten rondom bruin op middelhoog vuur.
  • Schep het vlees voortdurend om zodat het mooi bruin wordt. Haal het vlees eruit en doe de rest van de boter erbij en bak hierin de andere helft van de blokjes vlees bruin. Doe daarna al het vlees in de pan en zet alles op laag vuur.
  • Voeg de grof gesneden uien erbij en fruit de uien enkele minuten. Roer regelmatig door.
  • Doe de laurierblaadjes, kruidnagels, azijn, suiker, bouillonblokjes en 750 ml warm water erbij. Laat 2,5 uur op een laag vuurtje met de deksel op de pan gaar stoven. Roer alles regelmatig door.
  • Het laatste half uur mag de deksel van de pan. In de laatste 10 minuten mag de chocolade en de ontbijtkoek er voorzichtig door geroerd worden. Voeg eventueel wat peper en zout naar smaak toe.