Provençaalse stoof met Iers rundvlees en cantharellen

4 personen
270 minuten

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 3 el olijfolie
    • 1 el Dijonmosterd
    • 1 teen knoflook, in plakjes
    • 2 sjalotten, in halve ringen
    • 2 stronken prei, in ringen
    • 1 el Provençaalse kruiden
    • 200 ml witte wijn
    • 1 laurierblaadje
    • 4 el kapperappeltjes
    • 5 el groene olijven zonder pit
    • 200 g cantharellen
    • 20 g boter
    • 2 lente-uitjes, in ringetjes
    • stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 3 el olijfolie
    • 1 el Dijonmosterd
    • 1 teen knoflook, in plakjes
    • 2 sjalotten, in halve ringen
    • 2 stronken prei, in ringen
    • 1 el Provençaalse kruiden
    • 200 ml witte wijn
    • 1 laurierblaadje
    • 4 el kapperappeltjes
    • 5 el groene olijven zonder pit
    • 200 g cantharellen
    • 20 g boter
    • 2 lente-uitjes, in ringetjes
    • stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees met de mosterd rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olie in de pan, doe de knoflook en sjalot erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de prei met de Provençaalse kruiden toe en roerbak 2 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan, schenk de wijn erbij, voeg het laurierblaadje en 300 ml water toe en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe. Voeg de laatste 10 minuten de kapperappeltjes en olijven aan de stoof toe. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  3. Veeg de cantharellen schoon met keukenpapier. Verhit een koekenpan en doe de boter erin. Bak de cantharellen op hoog vuur in circa 6 minuten beetgaar. Voeg ze vlak voor serveren toe aan de stoof, bestrooi met de lente-ui en serveer direct.

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees met de mosterd rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olie in de pan, doe de knoflook en sjalot erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de prei met de Provençaalse kruiden toe en roerbak 2 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan, schenk de wijn erbij, voeg het laurierblaadje en 300 ml water toe en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe. Voeg de laatste 10 minuten de kapperappeltjes en olijven aan de stoof toe. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  3. Veeg de cantharellen schoon met keukenpapier. Verhit een koekenpan en doe de boter erin. Bak de cantharellen op hoog vuur in circa 6 minuten beetgaar. Voeg ze vlak voor serveren toe aan de stoof, bestrooi met de lente-ui en serveer direct.