Reepjes pepersteak met bearnaisesaus

4 personen
210 minuten

Ingrediënten

  • 4 entrecotes van 225 g
  • 2 el gemengde peperkorrels, licht geplet

BEARNAISESAUS

  • 2 tl dragon- of witte wijnazijn
  • 1 tl verse dragon, gehakt
  • 2 eierdooiers
  • 1 ei
  • Een snuf zout
  • 225 g ongezouten boter
WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten

  • 4 entrecotes van 225 g
  • 2 el gemengde peperkorrels, licht geplet

BEARNAISESAUS

  • 2 tl dragon- of witte wijnazijn
  • 1 tl verse dragon, gehakt
  • 2 eierdooiers
  • 1 ei
  • Een snuf zout
  • 225 g ongezouten boter
WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze

  1. Doe de peperkorrels op een plat bord en gebruik deze om de steaks te bedekken. Leg de stukken vlees op een stuk bakpapier en bedek losjes met vershoudfolie. Je kunt ze 3 uur laten intrekken of zelfs een nacht in de koelkast laten, maar zorg dat ze op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat bereiden.
  2. Om de steaks te bakken, verhit je wat olijfolie op een hoog vuur in een grote pan met een dikke bodem. Strooi zeezout over de steaks en doe ze in de pan. Bak 1 minuut aan elke zijde om ze dicht te laten schroeien, zet dan het vuur laag, doe er een klontje boter bij en bak de steaks nog 4 minuten, draai ze nog eens. Leg de steaks op een bord en laat ze rusten.
  3. Om de bearnaisesaus te bereiden, doe je de dragon- of witte wijnazijn, verse dragon, eierdooiers, het ei en het zout in een keukenmachine. Draai tot de dragon heel fijngehakt is.
  4. Verhit de boter zachtjes in een pan met dikke bodem tot deze gesmolten is en net begint te schuimen. Zet de keukenmachine aan en terwijl deze op de mediumstand loopt, schenk je de gesmolten boter in een dunne, gelijkmatige straal door de invoerbuis van de keukenmachine. Draai deze nog 5 seconden en schenk het mengsel terug in de pan, maar zet niet terug boven het vuur.
  5. Laat de warmte van de pan ervoor zorgen dat de saus dikker wordt, terwijl je zachtjes nog een minuut roert voordat je het serveert. Je kunt de saus ook warm houden in een vuurvaste schaal boven een pan zacht kokend water of in een warme, maar uitgeschakelde oven.
  6. Om te serveren, snijd je de steaks in dunne plakjes en rijg je ze op houten satéstokjes (van ongeveer 12-15 cm). Leg ze op schalen en serveer met kleine kommetjes warme bearnaisesaus.

Bereidingswijze

  1. Doe de peperkorrels op een plat bord en gebruik deze om de steaks te bedekken. Leg de stukken vlees op een stuk bakpapier en bedek losjes met vershoudfolie. Je kunt ze 3 uur laten intrekken of zelfs een nacht in de koelkast laten, maar zorg dat ze op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat bereiden.
  2. Om de steaks te bakken, verhit je wat olijfolie op een hoog vuur in een grote pan met een dikke bodem. Strooi zeezout over de steaks en doe ze in de pan. Bak 1 minuut aan elke zijde om ze dicht te laten schroeien, zet dan het vuur laag, doe er een klontje boter bij en bak de steaks nog 4 minuten, draai ze nog eens. Leg de steaks op een bord en laat ze rusten.
  3. Om de bearnaisesaus te bereiden, doe je de dragon- of witte wijnazijn, verse dragon, eierdooiers, het ei en het zout in een keukenmachine. Draai tot de dragon heel fijngehakt is.
  4. Verhit de boter zachtjes in een pan met dikke bodem tot deze gesmolten is en net begint te schuimen. Zet de keukenmachine aan en terwijl deze op de mediumstand loopt, schenk je de gesmolten boter in een dunne, gelijkmatige straal door de invoerbuis van de keukenmachine. Draai deze nog 5 seconden en schenk het mengsel terug in de pan, maar zet niet terug boven het vuur.
  5. Laat de warmte van de pan ervoor zorgen dat de saus dikker wordt, terwijl je zachtjes nog een minuut roert voordat je het serveert. Je kunt de saus ook warm houden in een vuurvaste schaal boven een pan zacht kokend water of in een warme, maar uitgeschakelde oven.
  6. Om te serveren, snijd je de steaks in dunne plakjes en rijg je ze op houten satéstokjes (van ongeveer 12-15 cm). Leg ze op schalen en serveer met kleine kommetjes warme bearnaisesaus.