Rundvlees saté met ingelegde komkommer

4 personen
225 minuten

Ingrediënten

  • 550 g entrecote steak, vet eraf, in dunne reepjes over de lengte gesneden
  • 2 sjalotten, gesneden
  • 2 knoflooktenen, gesneden
  • 1 rode chilipeper, gesneden
  • Stuk verse gember van 2.5 cm, geschild en gesneden
  • 2 el rijstwijn azijn
  • 4 el lichte sojasaus
  • 4 tl rietsuiker (als je hebt lichte muscovado suiker)
  • 1 tl Chinese vijf kruidenpoeder

INGELEGDE KOMKOMMER

  • 4 el rijstwijn azijn
  • 2 el basterdsuiker
  • ½ kleine komkommer, geschild, gehalveerd, van zaden ontdaan en dungesneden

DIPSAUS

  • Grote hand verse korianderblaadjes
  • ½ knoflookteen
  • ½ rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en kleine blokjes gesneden
  • Stuk verse gember van 2 cm, geschild en gesneden
  • 3 el pindakaas met stukjes noot
  • 2 tl donkere sojasaus
  • 1 tl lichte muscovado suiker
  • Sap van 2 limoenen
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Ingrediënten

  • 550 g entrecote steak, vet eraf, in dunne reepjes over de lengte gesneden
  • 2 sjalotten, gesneden
  • 2 knoflooktenen, gesneden
  • 1 rode chilipeper, gesneden
  • Stuk verse gember van 2.5 cm, geschild en gesneden
  • 2 el rijstwijn azijn
  • 4 el lichte sojasaus
  • 4 tl rietsuiker (als je hebt lichte muscovado suiker)
  • 1 tl Chinese vijf kruidenpoeder

INGELEGDE KOMKOMMER

  • 4 el rijstwijn azijn
  • 2 el basterdsuiker
  • ½ kleine komkommer, geschild, gehalveerd, van zaden ontdaan en dungesneden

DIPSAUS

  • Grote hand verse korianderblaadjes
  • ½ knoflookteen
  • ½ rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en kleine blokjes gesneden
  • Stuk verse gember van 2 cm, geschild en gesneden
  • 3 el pindakaas met stukjes noot
  • 2 tl donkere sojasaus
  • 1 tl lichte muscovado suiker
  • Sap van 2 limoenen
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze

  1. Doe de sjalotten, knoflook, chilipeper, gember, rijstwijn, sojasaus, suiker en de vijf kruidenpoeder in een ondiepe, niet-metalen schaal en meng alles goed door elkaar. Doe het vlees erbij, gebruik je handen en wrijf de marinade er goed in. Sluit af met vershoudfolie en laat ten minste 3 tot 4 uur afkoelen, maar een nacht is beter.
  2. Om de rundvleessaté te bereiden, verwarm je de barbecue of een grillpan. Rijg het gemarineerde vlees op geweekte (bamboe)stokjes (van ongeveer 15-18 cm). Doe de overgebleven marinade in een kleine pan en laat deze pruttelen tot de saus is ingedikt. Leg de rundvleessaté op de grill of in de grillpan en grill ze 4 tot 6 minuten, draai ze zo nu en dan om tot ze licht geblakerd en goed doorbakken zijn. Bestrijk de ingedikte marinade over de satéstokjes om ze vochtig te houden terwijl ze bereid worden.
  3. In de tussentijd, bereid je de ingelegde komkommer. Doe de azijn in een kom en roer er de suiker en een goede snuf zout door tot deze opgelost is. Doe er de komkommer bij, roer om het geheel te mengen en zet apart zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
  4. Om de dipsaus te maken, doe je de koriander in een blender met de knoflook, chilipeper, gember, pindakaas, sojasaus, suiker en citroensap. Doe er wat water bij en draai dit tot een pasta met de consistentie van een dipsaus. Voeg zout en peper naar smaak toe en verdeel over kommetjes om te dippen.
  5. Leg de stokjes rundvleessaté op verwarmde borden of op een grote schaal. Doe er de dipsaus bij en een goede schep van de ingelegde komkommer, waarvan het overtollig vocht is afgegoten en serveer.

Bereidingswijze

  1. Doe de sjalotten, knoflook, chilipeper, gember, rijstwijn, sojasaus, suiker en de vijf kruidenpoeder in een ondiepe, niet-metalen schaal en meng alles goed door elkaar. Doe het vlees erbij, gebruik je handen en wrijf de marinade er goed in. Sluit af met vershoudfolie en laat ten minste 3 tot 4 uur afkoelen, maar een nacht is beter.
  2. Om de rundvleessaté te bereiden, verwarm je de barbecue of een grillpan. Rijg het gemarineerde vlees op geweekte (bamboe)stokjes (van ongeveer 15-18 cm). Doe de overgebleven marinade in een kleine pan en laat deze pruttelen tot de saus is ingedikt. Leg de rundvleessaté op de grill of in de grillpan en grill ze 4 tot 6 minuten, draai ze zo nu en dan om tot ze licht geblakerd en goed doorbakken zijn. Bestrijk de ingedikte marinade over de satéstokjes om ze vochtig te houden terwijl ze bereid worden.
  3. In de tussentijd, bereid je de ingelegde komkommer. Doe de azijn in een kom en roer er de suiker en een goede snuf zout door tot deze opgelost is. Doe er de komkommer bij, roer om het geheel te mengen en zet apart zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
  4. Om de dipsaus te maken, doe je de koriander in een blender met de knoflook, chilipeper, gember, pindakaas, sojasaus, suiker en citroensap. Doe er wat water bij en draai dit tot een pasta met de consistentie van een dipsaus. Voeg zout en peper naar smaak toe en verdeel over kommetjes om te dippen.
  5. Leg de stokjes rundvleessaté op verwarmde borden of op een grote schaal. Doe er de dipsaus bij en een goede schep van de ingelegde komkommer, waarvan het overtollig vocht is afgegoten en serveer.