Rundvleessalade Franse stijl

4 personen
30 minuten

Ingrediënten:

  • 500 g Ierse kogelbiefstuk
  • 700 g vastkokende nieuwe aardappels, schoongeboend of geschild
  • 3 eieren
  • 3 verse tomaten, ontveld en in stukken gesneden
  • 3 el rode wijnazijn
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 tl honing
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • 2 el geknipte verse bieslook
  • 2 el fijngehakte verse bladpeterselie, wat extra voor garnering
  • 1 grote sjalot, heel fijngesneden
  • 2 el kleine kappertjes
  • 2 el fijngesneden augurken
  • Groene salade met wat dressing en een Frans stokbrood, om bij te serveren

DRESSING

  • 3 el rode wijnazijn
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 tl honing
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • 2 el geknipte verse bieslook
  • 2 el fijngehakte verse bladpeterselie, wat extra voor garnering
  • 1 grote sjalot, heel fijngesneden
  • 2 el kleine kappertjes
  • 2 el fijngesneden augurken
  • Groene salade met wat dressing en een Frans stokbrood, om bij te serveren
WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 500 g Ierse kogelbiefstuk
  • 700 g vastkokende nieuwe aardappels, schoongeboend of geschild
  • 3 eieren
  • 3 verse tomaten, ontveld en in stukken gesneden
  • 3 el rode wijnazijn
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 tl honing
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • 2 el geknipte verse bieslook
  • 2 el fijngehakte verse bladpeterselie, wat extra voor garnering
  • 1 grote sjalot, heel fijngesneden
  • 2 el kleine kappertjes
  • 2 el fijngesneden augurken
  • Groene salade met wat dressing en een Frans stokbrood, om bij te serveren

DRESSING

  • 3 el rode wijnazijn
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 tl honing
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • 2 el geknipte verse bieslook
  • 2 el fijngehakte verse bladpeterselie, wat extra voor garnering
  • 1 grote sjalot, heel fijngesneden
  • 2 el kleine kappertjes
  • 2 el fijngesneden augurken
  • Groene salade met wat dressing en een Frans stokbrood, om bij te serveren
WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Verhit een gietijzeren grillpan tot deze gloeiendheet is. Doe de biefstuk erin en bak ongeveer 5 minuten aan beide kanten of tot deze rood is. Zet minstens 15 minuten, maximaal een uur, te rusten en snijd dan in dunne plakjes, haal het vet eraf als dat nodig is.
  2. Doe de aardappels in een pan met koud gezouten water en breng aan de kook. Laat zachtjes 15 tot 20 minuten, of tot ze gaar zijn, koken. Giet de aardappels af. Kook de eieren in een pan met kokend water, 7 minuten of tot ze zacht gekookt zijn. Giet af en laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze dan.
  3. Maak in de tussentijd de dressing. Doe de azijn, mosterd, honing en peper en zout in een pot met een schroefdeksel en schud deze tot het zout is opgelost. Voeg de olie toe en schud nog eens hard totdat je een mooi, dik mengsel hebt. Doe de sjalot, bieslook, peterselie, augurken en kappertjes erbij en schud zachtjes om te mengen.
  4. Snijd de aardappels in schijfjes als ze nog warm zijn en leg de helft op de bodem van een schaal. Schep er wat dressing over en leg er een laag van plakjes vlees over. Herhaal de laagjes, schep een beetje dressing over elke laag. Dek af met vershoudfolie en zet weg op kamertemperatuur om de smaken te combineren.
  5. Vlak voor het uitserveren, snijd je de zachtgekookte eieren in vieren en leg deze aan de rand van de tomatensalade. Garneer met peterselie en serveer direct met een aparte kom groene salade en wat knapperig Frans brood.

Bereidingswijze:

  1. Verhit een gietijzeren grillpan tot deze gloeiendheet is. Doe de biefstuk erin en bak ongeveer 5 minuten aan beide kanten of tot deze rood is. Zet minstens 15 minuten, maximaal een uur, te rusten en snijd dan in dunne plakjes, haal het vet eraf als dat nodig is.
  2. Doe de aardappels in een pan met koud gezouten water en breng aan de kook. Laat zachtjes 15 tot 20 minuten, of tot ze gaar zijn, koken. Giet de aardappels af. Kook de eieren in een pan met kokend water, 7 minuten of tot ze zacht gekookt zijn. Giet af en laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze dan.
  3. Maak in de tussentijd de dressing. Doe de azijn, mosterd, honing en peper en zout in een pot met een schroefdeksel en schud deze tot het zout is opgelost. Voeg de olie toe en schud nog eens hard totdat je een mooi, dik mengsel hebt. Doe de sjalot, bieslook, peterselie, augurken en kappertjes erbij en schud zachtjes om te mengen.
  4. Snijd de aardappels in schijfjes als ze nog warm zijn en leg de helft op de bodem van een schaal. Schep er wat dressing over en leg er een laag van plakjes vlees over. Herhaal de laagjes, schep een beetje dressing over elke laag. Dek af met vershoudfolie en zet weg op kamertemperatuur om de smaken te combineren.
  5. Vlak voor het uitserveren, snijd je de zachtgekookte eieren in vieren en leg deze aan de rand van de tomatensalade. Garneer met peterselie en serveer direct met een aparte kom groene salade en wat knapperig Frans brood.