Steak tartare

2 personen
50 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gr Ierse kogelbiefstuk
  • 1 tl fijngesneden platte peterselie
  • 1 tl fijngesneden bieslook
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 1 tl fijngehakte kappertjes
  • 1 tl fijngehakte cornichon
  • 3 druppels tabasco
  • 1 tl extra vergine olijfolie
  • 1 el ketchup
  • 6 druppels Worcester saus
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 eidooier
  • 3 sneetjes zuurdesembrood
  • 2 blaadjes kropsla
  • 3 tl mayonaise
  • 1 grote vastkokende aardappel
  • 1 tomaat
  • 2 kwarteleitjes
  • 1 tl boter
  • 2 tl fijngesneden koriander

VERDER NODIG

  • kleine ronde uitsteker ca. 2 cm
  • siliconen bakmatje
  • mandoline

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 200 gr Ierse kogelbiefstuk
  • 1 tl fijngesneden platte peterselie
  • 1 tl fijngesneden bieslook
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 1 tl fijngehakte kappertjes
  • 1 tl fijngehakte cornichon
  • 3 druppels tabasco
  • 1 tl extra vergine olijfolie
  • 1 el ketchup
  • 6 druppels Worcester saus
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 eidooier
  • 3 sneetjes zuurdesembrood
  • 2 blaadjes kropsla
  • 3 tl mayonaise
  • 1 grote vastkokende aardappel
  • 1 tomaat
  • 2 kwarteleitjes
  • 1 tl boter
  • 2 tl fijngesneden koriander

VERDER NODIG

  • kleine ronde uitsteker ca. 2 cm
  • siliconen bakmatje
  • mandoline

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 140 °C. Snijd de Ierse kogelbiefstuk eerst in plakjes van 5 mm, snijd de plakken in reepjes van 5 mm en snijd de reepjes helemaal fijn met een scherp mes. Breng het vlees op smaak met de peterselie, bieslook, de helft van de sjalot, kappertjes, cornichon, olijfolie, tabasco, worcestersaus, ketchup, mosterd, eidooier en peper en zout.
  2. Snijd het brood in dunnere sneetjes en snijd er vierkantjes van 5 cm van. Steek uit 2 vierkantjes een cirkeltje voor de eidooier van de kwarteleitjes later. Rooster de vierkantjes op een bakplaat onder een siliconen bakmatje in de oven in ca. 8 minuten goudbruin en knapperig.
  3. Schil de aardappel en snijd met een mandoline in flinterdunne plakjes. Snijd de plakjes in passende vierkantjes van 5 cm. Kook de plakjes in 5 minuten gaar en blancheer ze in ijswater. Dep ze goed droog met keukenpapier.
  4. Snijd de tomaat in kleine blokjes van 5 mm, verwijder de zaadlijsten. Meng met de rest van de sjalot en de koriander. Breng op smaak met tabasco, peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan en bak de kwarteleitjes.
  5. Maak een torentje met een stukje brood, een klein stukje sla en wat steak tartare. Leg het kwarteleitje erop en dek af met het brood met het cirkeltje eruit.
  6. Maak nog een torentje van de aardappel, wat tomatensalsa en een toefje mayonaise. Maak zo nog twee lagen. Zet de twee torentjes naast elkaar op borden.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 140 °C. Snijd de Ierse kogelbiefstuk eerst in plakjes van 5 mm, snijd de plakken in reepjes van 5 mm en snijd de reepjes helemaal fijn met een scherp mes. Breng het vlees op smaak met de peterselie, bieslook, de helft van de sjalot, kappertjes, cornichon, olijfolie, tabasco, worcestersaus, ketchup, mosterd, eidooier en peper en zout.
  2. Snijd het brood in dunnere sneetjes en snijd er vierkantjes van 5 cm van. Steek uit 2 vierkantjes een cirkeltje voor de eidooier van de kwarteleitjes later. Rooster de vierkantjes op een bakplaat onder een siliconen bakmatje in de oven in ca. 8 minuten goudbruin en knapperig.
  3. Schil de aardappel en snijd met een mandoline in flinterdunne plakjes. Snijd de plakjes in passende vierkantjes van 5 cm. Kook de plakjes in 5 minuten gaar en blancheer ze in ijswater. Dep ze goed droog met keukenpapier.
  4. Snijd de tomaat in kleine blokjes van 5 mm, verwijder de zaadlijsten. Meng met de rest van de sjalot en de koriander. Breng op smaak met tabasco, peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan en bak de kwarteleitjes.
  5. Maak een torentje met een stukje brood, een klein stukje sla en wat steak tartare. Leg het kwarteleitje erop en dek af met het brood met het cirkeltje eruit.
  6. Maak nog een torentje van de aardappel, wat tomatensalsa en een toefje mayonaise. Maak zo nog twee lagen. Zet de twee torentjes naast elkaar op borden.