Stoof met Iers rundvlees, kikkererwten en een dakje van filodeeg

4 personen
270 minuten

Ingrediënten:

    • 600 g Ierse rib- of sukadelappen, op kamertemperatuur
    • 3 el olijfolie
    • 3 rode uien, in ringen
    • 250 g wortels, geschrapt
    • 2 el ras al hanout
    • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
    • 1 blik kikkererwten (400 g)
    • 3 el geroosterd sesamzaad
    • 2 el tahin (sesampasta)
    • 4 el Griekse yoghurt
    • 100 g boter
    • 5-6 vellen filodeeg (diepvries, check)
    • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

  • stoofpan en ovenschaal 26 cm doorsnee

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 600 g Ierse rib- of sukadelappen, op kamertemperatuur
    • 3 el olijfolie
    • 3 rode uien, in ringen
    • 250 g wortels, geschrapt
    • 2 el ras al hanout
    • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
    • 1 blik kikkererwten (400 g)
    • 3 el geroosterd sesamzaad
    • 2 el tahin (sesampasta)
    • 4 el Griekse yoghurt
    • 100 g boter
    • 5-6 vellen filodeeg (diepvries, check)
    • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

  • stoofpan en ovenschaal 26 cm doorsnee

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de over voor op 150 °C.
  2. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Verhit de rest van de olie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Snijd de wortel in dunne plakjes en roerbak 3 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de ras al hanout, de tomatenblokjes en 300 ml water. Breng aan de kook. Zet de pan daarna afgedekt in de oven. Stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Verwarm als het vlees bijna gaar is, de oven naar 200 °C. Laat het filodeeg (gewikkeld in een vochtige keukendoek) ontdooien en smelt de boter.
  5. Voeg als het vlees gaar is, de uitgelekte kikkererwten, 2 eetlepels sesamzaad, de tahin en de yoghurt toe en schep de stoof in een ovenschaal. Bestrijk een vel filodeeg dun met boter en bestrooi met wat sesamzaad en een beetje zout en peper. Kreukel het wat en leg het vel filodeeg op de stoof. Herhaal dit met de rest van de vellen filodeeg, totdat de hele stoof bedekt is. Bak het filodeeg in circa 10 minuten goudbruin en gaar.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de over voor op 150 °C.
  2. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Verhit de rest van de olie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Snijd de wortel in dunne plakjes en roerbak 3 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de ras al hanout, de tomatenblokjes en 300 ml water. Breng aan de kook. Zet de pan daarna afgedekt in de oven. Stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Verwarm als het vlees bijna gaar is, de oven naar 200 °C. Laat het filodeeg (gewikkeld in een vochtige keukendoek) ontdooien en smelt de boter.
  5. Voeg als het vlees gaar is, de uitgelekte kikkererwten, 2 eetlepels sesamzaad, de tahin en de yoghurt toe en schep de stoof in een ovenschaal. Bestrijk een vel filodeeg dun met boter en bestrooi met wat sesamzaad en een beetje zout en peper. Kreukel het wat en leg het vel filodeeg op de stoof. Herhaal dit met de rest van de vellen filodeeg, totdat de hele stoof bedekt is. Bak het filodeeg in circa 10 minuten goudbruin en gaar.