Stoof met Iers rundvlees, prei, rode biet, geitenkaas en walnoten

4 personen
150 minuten

Ingrediënten:

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 2 stronken prei, in ringen
  • 3 el houtgerijpte balsamicoazijn
  • 500 ml kippenbouillon (zelfgemaakt, uit een pot of van een bouillonblokje) + extra
  • 4 takjes platte peterselie
  • 1 blaadje laurier
  • (400 g) kleine rode bietjes, vers of voorgekookt
  • 150 g geitenkaas
  • 4 el walnoten, geroosterd

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 2 stronken prei, in ringen
  • 3 el houtgerijpte balsamicoazijn
  • 500 ml kippenbouillon (zelfgemaakt, uit een pot of van een bouillonblokje) + extra
  • 4 takjes platte peterselie
  • 1 blaadje laurier
  • (400 g) kleine rode bietjes, vers of voorgekookt
  • 150 g geitenkaas
  • 4 el walnoten, geroosterd

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1 1⁄2 cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olie in de pan, doe de prei erbij en roerbak 2 minuten. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de azijn, 500 ml kippenbouillon, de helft van de peterselie en de laurier. Breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete kippenbouillon toe.
  3. Kook de bietjes in circa 25 minuten gaar. Giet ze af en laat ze iets afkoelen. Pel de schil eraf. Als je voorgekookte rode bietjes gebruikt, kun je deze stap overslaan.
  4. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Snij de blaadjes van de rest van de peterselie fijn. Voeg 2 minuten voor serveren de bietjes toe, verkruimel de geitenkaas erboven en bestrooi de stoof met walnoten en de rest van de peterselie.

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1 1⁄2 cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olie in de pan, doe de prei erbij en roerbak 2 minuten. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de azijn, 500 ml kippenbouillon, de helft van de peterselie en de laurier. Breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete kippenbouillon toe.
  3. Kook de bietjes in circa 25 minuten gaar. Giet ze af en laat ze iets afkoelen. Pel de schil eraf. Als je voorgekookte rode bietjes gebruikt, kun je deze stap overslaan.
  4. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Snij de blaadjes van de rest van de peterselie fijn. Voeg 2 minuten voor serveren de bietjes toe, verkruimel de geitenkaas erboven en bestrooi de stoof met walnoten en de rest van de peterselie.