Stoofpotje met pompoen, Iers rundvlees en gremolata

4 personen
270 minuten

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 1 kleine pompoen (ca. 800 g)
    • 5 el olijfolie
    • 2 grote uien, in parten
    • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
    • 600 ml groentebouillon
    • 5 el zwarte olijven zonder pit
    • 1 potje kappertjes, uitgelekt
    • 1 blikje ansjovis, uitgelekt
    • 10 g peterselie
    • 1 teen knoflook
    • 4 el panko (Japans broodkruim)
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 1 kleine pompoen (ca. 800 g)
    • 5 el olijfolie
    • 2 grote uien, in parten
    • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
    • 600 ml groentebouillon
    • 5 el zwarte olijven zonder pit
    • 1 potje kappertjes, uitgelekt
    • 1 blikje ansjovis, uitgelekt
    • 10 g peterselie
    • 1 teen knoflook
    • 4 el panko (Japans broodkruim)
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Halveer de pompoen in de lengte en schep met een lepel de zaadlijsten eruit. Laat de schil aan de pompoen, snijd het vruchtvlees in parten van 1 1⁄2 cm dik.
  2. Snijd het vlees in blokjes van 2½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe aan de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de pompoen en de Italiaanse kruiden toe en roerbak 5 minuten. Doe het vlees terug in de pan. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar. Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete bouillon toe.
  4. Snijd voor de gremolata de blaadjes van de peterselie fijn. Snij de teen knoflook zo fijn mogelijk. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de panko met de knoflook goudbruin. Voeg de peterselie toe en bak 1 minuut mee. Laat afkoelen op een bord.
  5. Snijd de ansjovis fijn. Voeg de laatste 10 minuten de ansjovis, olijven en kappertjes toe aan de stoof. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrooi vlak voor het serveren met de gremolata.

Bereidingswijze:

  1. Halveer de pompoen in de lengte en schep met een lepel de zaadlijsten eruit. Laat de schil aan de pompoen, snijd het vruchtvlees in parten van 1 1⁄2 cm dik.
  2. Snijd het vlees in blokjes van 2½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe aan de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de pompoen en de Italiaanse kruiden toe en roerbak 5 minuten. Doe het vlees terug in de pan. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar. Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete bouillon toe.
  4. Snijd voor de gremolata de blaadjes van de peterselie fijn. Snij de teen knoflook zo fijn mogelijk. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de panko met de knoflook goudbruin. Voeg de peterselie toe en bak 1 minuut mee. Laat afkoelen op een bord.
  5. Snijd de ansjovis fijn. Voeg de laatste 10 minuten de ansjovis, olijven en kappertjes toe aan de stoof. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrooi vlak voor het serveren met de gremolata.