Lichte Rijstrolletjes met Rundvlees en Groenten

4 personen
30 minuten
Vietnamese runder rolletjes met Iers rundvlees

Ingrediënten

RUNDVLEES

  • 500 g entrecote, overtollig vet eraf gesneden
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el chilipasta (sambal oelek), bij voorkeur zonder toegevoegde suiker

DIPSAUS

  • 2 el suiker
  • 4 el verse limoensap
  • 2 el Thaise vissaus
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 kleine hete chilipepers, fijngesneden

OM TE SERVEREN

  • Rijstvermicelli (ongeveer 118 g)
  • ½ tl zout
  • 16 vellen rijstpapier (elk 22cm doorsnee)
  • 4 verse Chinese bieslook, in stukken van 10cm gesneden
  • Kleine hand verse muntblaadjes
  • Kleine hand verse korianderblaadjes
  • 1 grote wortel, geraspt
  • 1 kleine komkommer, dungesneden, zoals luciferhoutjes
  • 1 salade Romaine, stronk eraf en in reepjes gesneden
  • 100 g geroosterde, gezouten pinda’s, vel eraf en grof gehakt
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

For English recipes go to Bord Bia.ie

Ingrediënten

RUNDVLEES

  • 500 g entrecote, overtollig vet eraf gesneden
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el chilipasta (sambal oelek), bij voorkeur zonder toegevoegde suiker

DIPSAUS

  • 2 el suiker
  • 4 el verse limoensap
  • 2 el Thaise vissaus
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 kleine hete chilipepers, fijngesneden

OM TE SERVEREN

  • Rijstvermicelli (ongeveer 118 g)
  • ½ tl zout
  • 16 vellen rijstpapier (elk 22cm doorsnee)
  • 4 verse Chinese bieslook, in stukken van 10cm gesneden
  • Kleine hand verse muntblaadjes
  • Kleine hand verse korianderblaadjes
  • 1 grote wortel, geraspt
  • 1 kleine komkommer, dungesneden, zoals luciferhoutjes
  • 1 salade Romaine, stronk eraf en in reepjes gesneden
  • 100 g geroosterde, gezouten pinda’s, vel eraf en grof gehakt
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

For English recipes go to Bord Bia.ie

Bereidingswijze

  1. Verhit een grillpan boven een hoog vuur tot deze gloeiendheet is. Meng de olie met de sambal en wrijf dit over het vlees. Braad het 2-3 minuten aan elke kant in de pan tot het aan de buitenkant geschroeid is, maar mooi en rauw aan de binnenkant. Laat het ten minste 15 minuten rusten, snijd het dan in heel dunne plakjes en leg het op een ondiepe schaal, behoud de sappen.
  2. In de tussentijd bereid je de dipsaus door alle suiker door het limoensap te kloppen en dan de overgebleven ingrediënten erdoor de roeren. Zet apart tot je het nodig hebt.
  3. Doe de noedels in een grote kom en giet er kokend water over. Voeg zout toe en zet ongeveer 4 minuten apart tot het al dente (beetgaar) is, spoel het goed af onder koud water en giet het af.
  4. Leg alle ingrediënten binnen handbereik klaar bij een schone, droge snijplank. Vul een kom voor de helft met koud water, groot genoeg dat het rijstpapier erin past. Dompel het rijstpapier erin en houd het in het water tot het buigzaam is, maar niet helemaal zacht. Leg het plat op de snijplank. Leg, als je ze gebruikt, twee Chinese bieslook in een kruis, horizontaal tegen te onderste rand van het rijstpapier rolletje. Leg er horizontaal plakjes vlees op en leg hier een rij kruidenblaadjes op. Doe er wat wortel en wat komkommerstukjes over en dan een klein klontje vermicelli. Maak dit af met wat reepjes sla en gehakte pindas.
  5. Rol de onderste kant van het rijstpapier stevig over de vulling en vouw de buitenkantjes naar binnen. Maak een stevige rol en leg op een bord, plakrand naar beneden. Bedek de rolletjes met slablaadjes om ze vers te houden en herhaal dit tot je totaal 16 rollen hebt. Om te serveren, haal je de slablaadjes eraf en leg je ze op borden met kleine kommetjes voor de dipsaus erbij. Serveer direct.

Bereidingswijze

  1. Verhit een grillpan boven een hoog vuur tot deze gloeiendheet is. Meng de olie met de sambal en wrijf dit over het vlees. Braad het 2-3 minuten aan elke kant in de pan tot het aan de buitenkant geschroeid is, maar mooi en rauw aan de binnenkant. Laat het ten minste 15 minuten rusten, snijd het dan in heel dunne plakjes en leg het op een ondiepe schaal, behoud de sappen.
  2. In de tussentijd bereid je de dipsaus door alle suiker door het limoensap te kloppen en dan de overgebleven ingrediënten erdoor de roeren. Zet apart tot je het nodig hebt.
  3. Doe de noedels in een grote kom en giet er kokend water over. Voeg zout toe en zet ongeveer 4 minuten apart tot het al dente (beetgaar) is, spoel het goed af onder koud water en giet het af.
  4. Leg alle ingrediënten binnen handbereik klaar bij een schone, droge snijplank. Vul een kom voor de helft met koud water, groot genoeg dat het rijstpapier erin past. Dompel het rijstpapier erin en houd het in het water tot het buigzaam is, maar niet helemaal zacht. Leg het plat op de snijplank. Leg, als je ze gebruikt, twee Chinese bieslook in een kruis, horizontaal tegen te onderste rand van het rijstpapier rolletje. Leg er horizontaal plakjes vlees op en leg hier een rij kruidenblaadjes op. Doe er wat wortel en wat komkommerstukjes over en dan een klein klontje vermicelli. Maak dit af met wat reepjes sla en gehakte pindas.
  5. Rol de onderste kant van het rijstpapier stevig over de vulling en vouw de buitenkantjes naar binnen. Maak een stevige rol en leg op een bord, plakrand naar beneden. Bedek de rolletjes met slablaadjes om ze vers te houden en herhaal dit tot je totaal 16 rollen hebt. Om te serveren, haal je de slablaadjes eraf en leg je ze op borden met kleine kommetjes voor de dipsaus erbij. Serveer direct.