Biefstuk met piment en geroosterde groenten – Wilco Berends

4 personen
60 minuten

Ingredients:

4 Ierse kogelbiefstukken à 160 g, op kamertemperatuur
(Maldon)zout, versgemalen peper
1 struikje mini paksoi
100 g shiitakes
4 groene asperges
Handje taugé
4 eetlepels mayonaise
1 theelepel Piment d’espelette of pittige paprikapoeder
Tabasco

Voor de marinade shiitakes
Zonnebloemolie
2-3 sjalotten
2 tenen knoflook
125 ml sojasaus
2 el Ketjap Manis

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingredients:

4 Ierse kogelbiefstukken à 160 g, op kamertemperatuur
(Maldon)zout, versgemalen peper
1 struikje mini paksoi
100 g shiitakes
4 groene asperges
Handje taugé
4 eetlepels mayonaise
1 theelepel Piment d’espelette of pittige paprikapoeder
Tabasco

Voor de marinade shiitakes
Zonnebloemolie
2-3 sjalotten
2 tenen knoflook
125 ml sojasaus
2 el Ketjap Manis

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Snijd het kontje van het struikje paksoi en maak de blaadjes los. Snijd de shiitakes in plakjes.
  2. Zout de biefstukken en rooster deze op een hete BBQ of grill in 2 minuten aan elke kant mooi bruin.
  3. Meng in een kom de mayonaise met Piment d’espelette en een paar druppels Tabasco.
  4. Neem het vlees van de grill en snijd het op een plank met een scherp vleesmes in mooi dunne plakjes. Strooi er nog wat zout en peper over. Laat het vlees onder aluminiumfolie rusten.
  5. Bestrijk intussen de groenten dun met olijfolie en rooster de groenten op de grill tot ze mooi bruine strepen hebben en beetgaar zijn. Snijd de groenten in repen.
  6. Leg de plakjes biefstuk dakpansgewijs op warme borden en verdeel er kleine stipjes van de mayonaise over. Verdeel de geroosterde groenten erover en tot slot ook de gemarineerde shiitakes.

Gemarineerde shiitakes

  1. De shiitakes kun je ook heerlijk marineren. Snijd 500 g mini shiitake elk in 4 partjes.
  2. Verwarm 2-3 eetlepels zonnebloemolie in een pan. Fruit hierin 2-3 gesnipperde sjalotten en 2 fijngehakte tenen knoflook en bak de shiitakes even mee.
  3. Blus af met 125 ml sojasaus en 2 eetlepels ketjap manis en breng aan de kook.
  4. Laar de shiitakes in de marinade afkoelen.

Bereidingswijze:

  1. Snijd het kontje van het struikje paksoi en maak de blaadjes los. Snijd de shiitakes in plakjes.
  2. Zout de biefstukken en rooster deze op een hete BBQ of grill in 2 minuten aan elke kant mooi bruin.
  3. Meng in een kom de mayonaise met Piment d’espelette en een paar druppels Tabasco.
  4. Neem het vlees van de grill en snijd het op een plank met een scherp vleesmes in mooi dunne plakjes. Strooi er nog wat zout en peper over. Laat het vlees onder aluminiumfolie rusten.
  5. Bestrijk intussen de groenten dun met olijfolie en rooster de groenten op de grill tot ze mooi bruine strepen hebben en beetgaar zijn. Snijd de groenten in repen.
  6. Leg de plakjes biefstuk dakpansgewijs op warme borden en verdeel er kleine stipjes van de mayonaise over. Verdeel de geroosterde groenten erover en tot slot ook de gemarineerde shiitakes.

Gemarineerde shiitakes

  1. De shiitakes kun je ook heerlijk marineren. Snijd 500 g mini shiitake elk in 4 partjes.
  2. Verwarm 2-3 eetlepels zonnebloemolie in een pan. Fruit hierin 2-3 gesnipperde sjalotten en 2 fijngehakte tenen knoflook en bak de shiitakes even mee.
  3. Blus af met 125 ml sojasaus en 2 eetlepels ketjap manis en breng aan de kook.
  4. Laar de shiitakes in de marinade afkoelen.