Sauerbraten stoofpot met Iers rundvlees

Deze Sauerbraten (zure) stoofpot met Iers rundvlees biedt een unieke combinatie van malse sukade en een rijke, kruidige saus.

Sour stew elegant recipe on yellow place

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 1,2 kg Ierse sucade
  • 2 grote uien, in plakjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 wortels, in plakjes gesneden
  • 2 l aurierblaadjes
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 4 kruidnagels
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel jeneverbessen
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 750 ml appelciderazijn
  • 750 ml water
  • Zout en peper naar smaak

 

 

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

For English recipes go to Bord Bia.ie

Ingrediënten:

  • 1,2 kg Ierse sucade
  • 2 grote uien, in plakjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 wortels, in plakjes gesneden
  • 2 l aurierblaadjes
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 4 kruidnagels
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel jeneverbessen
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 750 ml appelciderazijn
  • 750 ml water
  • Zout en peper naar smaak

 

 

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

For English recipes go to Bord Bia.ie

Bereidingswijze:

  1. Begin met het voorbereiden van de marinade. In een grote kom combineer je de appelciderazijn, water, uien, knoflook, wortels, laurierblaadjes, zwarte peperkorrels, kruidnagels, mosterdzaad, jeneverbessen en korianderzaad. Roer alles goed door elkaar.
  2. Plaats de Ierse sukade in een geschikte pan. Giet de marinade over het vlees en zorg ervoor dat het volledig is bedekt. Dek af en zet de pan in de koelkast om het vlees minstens 1-2 dagen te marineren. Voor het beste resultaat, marineer het vlees 4-5 dagen.
  3. Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Zeef de marinade en bewaar de vloeistof; de groenten en kruiden worden niet meer gebruikt.
  4. Verhit de plantaardige olie en boter in een grote braadpan op middelhoog vuur. Braad de sukade aan alle kanten aan tot deze mooi bruin is.
  5. Giet de gereserveerde marinade over het vlees in de braadpan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, dek af en laat het ongeveer 2 tot 3 uur sudderen, of totdat het vlees boterzacht is. Voeg zo nodig wat water toe om te voorkomen dat de vloeistof te veel verdampt.
  6. Haal het vlees uit de pan en houd het warm. Zeef de saus en breng deze weer aan de kook.
  7. Reduceer de saus tot een mooie dikte (de saus kan worden gebonden met een bloempapje of maizena).
  8. Snijd het vlees in plakken en serveer het met de saus.

Bereidingswijze:

  1. Begin met het voorbereiden van de marinade. In een grote kom combineer je de appelciderazijn, water, uien, knoflook, wortels, laurierblaadjes, zwarte peperkorrels, kruidnagels, mosterdzaad, jeneverbessen en korianderzaad. Roer alles goed door elkaar.
  2. Plaats de Ierse sukade in een geschikte pan. Giet de marinade over het vlees en zorg ervoor dat het volledig is bedekt. Dek af en zet de pan in de koelkast om het vlees minstens 1-2 dagen te marineren. Voor het beste resultaat, marineer het vlees 4-5 dagen.
  3. Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Zeef de marinade en bewaar de vloeistof; de groenten en kruiden worden niet meer gebruikt.
  4. Verhit de plantaardige olie en boter in een grote braadpan op middelhoog vuur. Braad de sukade aan alle kanten aan tot deze mooi bruin is.
  5. Giet de gereserveerde marinade over het vlees in de braadpan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, dek af en laat het ongeveer 2 tot 3 uur sudderen, of totdat het vlees boterzacht is. Voeg zo nodig wat water toe om te voorkomen dat de vloeistof te veel verdampt.
  6. Haal het vlees uit de pan en houd het warm. Zeef de saus en breng deze weer aan de kook.
  7. Reduceer de saus tot een mooie dikte (de saus kan worden gebonden met een bloempapje of maizena).
  8. Snijd het vlees in plakken en serveer het met de saus.